fbpx

Deze vraag komt vaak voorbij, vandaar dat ik graag mijn beste tips deel! Helaas komen de meeste Nederlanders nog steeds niet aan de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente per dag. Een gezond voedingspatroon of afvalproces gaan of staan met 500 gram groente! Het klinkt als ontzettend veel, maar als het voor je ligt, kom je al snel tot de conclusie dat het reuze meevalt. 

Waarom zoveel hoor ik je denken

Groente is zo onwijs gezond! Het zit boordevol essentiële voedingsstoffen en is bovendien laag in calorieën. Groente zijn een van de weinige voedingsmiddelen die je eigenlijk onbeperkt kunt eten, maak hier dan ook gebruik van!

Tip 1: start de dag met groente

Met groente zorg je meteen voor een goede start van de dag! Ontbijten kan bijvoorbeeld met een groenteomelet, ontbijtsalade of groene smoothie. Maar je kan ook prima volkorenbrood of volkoren crackers versieren met wat groente.

Tip 2: lunch met groente

Een gezonde maaltijd zonder groente bestaat eigenlijk niet. Vergeet daarom geen groente bij de lunch. Dit kan in de vorm van een salade, soepje of kies voor een groentespread. Laatstgenoemde zijn steeds vaker kant-en-klaar te koop, maar zelf maken kan ook prima.

Tip 3: snack met groente

Een veelgehoord probleem is de snack trek, welke veelal ’s middags en ’s avonds opspeelt. Stil deze trek met groente! Leg ook altijd snack groente in het zicht, dit helpt verrassend goed!

Tip 4: variatie verveelt nooit

Zo blijft groente eten leuk en lekker! Varieer er dus lekker op los en eet het seizoen, dit scheelt tevens in je portemonnee.

Tip 5: veel groente met het avondeten

Het avondeten is veelal het enigste moment dat er groente wordt geconsumeerd. Is dit het geval? Vul je bord dan zeker voor de helft met groente en ga met een van de andere tips aan de gang. Het kan ook makkelijk zijn om standaard een kleine salade als bijgerecht te pakken.

Tip 6: een keer wat minder tijd?

Pak dan gewoon voorgesneden groente, ze zijn ideaal als je snel een maaltijd wil samenstellen.

Tip 7: een goed gevulde diepvries

Het kan weleens voorkomen dat je geen tijd meer had om verse groente bij de supermarkt te gaan halen. Heb je altijd diepvriesgroente in huis, dan hoef je ook nooit een maaltijd zonder groente te eten. It’s as simple as that! En ohja, diepvriesgroente bevat over het algemeen evenveel voedingsstoffen als verse groente!

Tip 8: vergeet de voorraadkast niet!

Deze wordt vaak vergeten, maar ook de voorraadkast is een prima plek om wat groente achter de hand te hebben. Let bij groente in blik of glas wel even op of het zonder toegevoegd suiker of zout is.

Zet je gezondheid op de eerste plaats!

Groente verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende vormen van kanker. Varieer rijkelijk en krijg zodoende alle essentiële voedingsstoffen binnen. Kijk welke tips je al toepast en probeer er elke week een aan toe te voegen. Kleine stapjes zorgen uiteindelijk voor een groot resultaat, succes!

“Eet onbeperkt groente!” ― Sander Kluijtmans

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Voeding

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *