fbpx

Ben jij ook zo benieuwd naar waar een gezonde maaltijd aan moet voldoen? Wil jij ook de ideale volgorde weten waarmee jij makkelijk een gezonde maaltijd samenstelt? 

Veel mensen vullen in plaats van dat ze het lichaam voeden. Dit komt enerzijds door verkeerde productkeuzes en anderzijds door verkeerde verhoudingen. Weet jij simpelweg niet wat per categorie gezonde producten zijn en in welke verhouding je deze moet serveren, lees dan snel verder!

Stap 1: Start met een eiwitbron (1/6)

Eiwitten zijn de bouwstenen voor het lichaam. Ze houden spierweefsel in stand en zijn ook betrokken bij de opbouw van hormonen, enzymen en neurotransmitters. Daarnaast geven voldoende eiwitten een verzadigd gevoel, wat helpt bij afvallen en op gewicht blijven.

✔ Vis, onbewerkt vlees of ei
Varieer met eiwitrijke producten en consumeer een keer per week vette vis zoals zalm, haring of makreel
✔ Peulvruchten
Varieer met bonen, kikkererwten, linzen en sojaproducten (tofu, tempé)

Stap 2: Voeg volop groente toe (1/2)

Groenten zitten boordevol essentiële voedingsstoffen en zijn laag in calorieën. Ze kunnen worden gezien als het gereedschap voor een gezond en fit lichaam. Groenten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die je eigenlijk onbeperkt kunt eten.

✔ Verse groente of diepvriesgroente (streef dagelijks naar 500 gram)
Kies wat je lekker vindt en varieer met kleuren (eet het seizoen)

Stap 3: Vul aan met koolhydraten (1/6)

Complexe koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk.

✔ Volkoren graanproducten en aardappelen
Kies voor volkorenbrood, volkorenpasta, couscous, quinoa, zilvervliesrijst of aardappel

Stap 4: Vergeet gezonde vetten niet (1/6)

Gezonde vetten zijn essentieel voor ons lichaam en onmisbaar in een gezonde maaltijd. Vetzuren (zoals omega-6 en omega-3) vervullen een tal van belangrijke functies in ons lichaam en kunnen worden gezien als essentiële bouwstenen.

✔ Plantaardige producten
Kies voor noten, zaden en pitten, vette vis, avocado, olijfolie en vloeibare bak- en braadproducten

Stap 5: Breng op smaak

Met kruiden en specerijen breng je op een makkelijke en gezonde manier je maaltijd op smaak. Kruiden en specerijen zijn een goede bron van antioxidanten. Experimenteer erop los en laat je verrassen door wat de natuur te bieden heeft.

✔ Varieer dagelijks met kruiden en specerijen
Kies voor kruiden zoals, basilicum, bieslook, dille, koriander, maggiplant, munt, oregano, peterselie, rozemarijn, salie, selderij, tijm of ga voor specerijen zoals, peper, cayennepeper, Spaanse peper, paprikapoeder, nootmuskaat, kaneel, korianderzaad, komijn, kurkuma, kruidnagel of gember

Extra: Vergeet niet te drinken!

Water is en blijft een van de belangrijkste voedingsstoffen, want zonder water kunnen we simpelweg niet leven! We hebben water nodig om voedings- en afvalstoffen te vervoeren, maar ook als bouwstof, oplosmiddel en om ons lichaam op temperatuur te houden.

✔ Minimaal 2 liter vocht per dag
Kies voor water (met een smaakje), zwarte of groene thee of koffie zonder melk en suiker

“Hanteer bovenstaande volgorde, productkeuzes en verhoudingen, zo pak je tijdens de volgende maaltijd een flinke portie gezondheidswinst.”

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Voeding

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *