fbpx

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Voor veel mensen betekent dit de start van allerlei goede voornemens, zoals afvallen, gezonder eten en meer sporten. Natuurlijk wil ik je niet ontmoedigen, maar goede voornemens sneuvelen over het algemeen altijd! Gedragsverandering is en blijft verdomd lastig, maar niet onmogelijk!

Hoe zorg je ervoor dat je goede initiatieven niet na een week al stranden? Het is namelijk best makkelijk om te zeggen dat je iets gaat doen, maar het echt uitvoeren is vaak een ander verhaal. Ik ga je 5 redenen geven waarom goede voornemens altijd mislukken. Ook geef ik je de oplossing om je goede voornemens dit jaar daadwerkelijk om te zetten in resultaat!

Reden 1: gewoontedieren

Tja, we zijn gewoontedieren. Onze huidige situatie is eigenlijk heel comfortabel. We ervaren gemak, gewoonte en genot tegelijkertijd. Willen we echt succes boeken met onze goede voornemens, dan moeten we onze gewoontes gaan veranderen en dat is niet zo makkelijk dan dat het lijkt. De wil, ook wel intrinsieke motivatie genoemd, moet sterk aanwezig zijn. Je moet er deze keer écht voor willen gaan, niet 100% maar 110%! Zo kun je uiteindelijk van je nieuwe gedrag een nieuwe gewoonte maken.

Reden 2: geen duidelijk doel

Je goede voornemens zijn vaak te vrijblijvend, met als resultaat dat het ook bij goede voornemens blijft. Je wilt wel graag iets veranderen, maar je hebt geen duidelijk en haalbaar doel opgesteld. Ga is goed in gesprek met jezelf, maak jezelf een belofte, schrijf hem op en herhaal deze dagelijks, zodat je er niet meer omheen kunt!

Een kort stappenplan:
1. Vertel precies wat je gevoel is over je huidige situatie
2. Wat wil je veranderen en waarom wil je dat?
3. Wat je smart doelstelling is
(specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden)
4. Beschrijf je doel in kleine overzichtelijke stappen
5. Visualiseer het veranderproces en de uitkomst

Reden 3: vertel je omgeving

Het is goed om je goede voornemens gelijk aan te kondigen in je omgeving. Vertel precies wat je gevoel is over je huidige situatie, wat je wilt veranderen en wat je doelstelling is. De vrijblijvendheid is weg, je belofte staat. Dit zal tevens voor steun zorgen.

Reden 4: zorg voor stokken achter de deur

Je sociale omgeving is al op de hoogte gesteld van je goede voornemens, waardoor zij je eerste stok achter de deur zijn. Het is altijd verstandig om je beste vriend of vriendin ook in te schakelen, je kan alle hulp goed gebruiken! Je kunt elkaar ondersteunen met ieder zijn eigen goede voornemen. Daarnaast ga je nog voor een extra stok achter de deur zorgen, namelijk de diëtist.

Reden 5: zorg voor de juiste middelen

Bedenk goed welke concrete middelen je nodig hebt om je doel te behalen? De kans is vaak klein dat je de juiste middelen en kennis tot je beschikking hebt. Ga daarom op zoek naar de juiste hulp en schakel een professional in!

Een diëtist kan je als beste helpen om je goede voornemens daadwerkelijk om te zetten in een blijvend resultaat. We gaan er samen voor zorgen dat je deze keer niet terugvalt in oude gewoontes. Je gaat sowieso tegen problemen en tegenslagen aanlopen, maar zorg juist dat je erop voorbereid bent. En nee, veranderen is niet altijd makkelijk, maar op de lange termijn kun je enorm veel voordelen hebben van een gezond eetpatroon. Start nu!

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *