fbpx

Nooit meer op dieet, dat klinkt toch als muziek in de oren? Helaas diëten we er nog massaal op los! Maar hoe effectief zijn diëten eigenlijk? En wat is de beste strategie om je streefgewicht te behalen en te behouden?

Waarom je geen dieet moet volgen

Veel mensen houden een afvaldieet niet lang vol, omdat het vaak te streng, te eenzijdig of te onpraktisch is. Bovendien is gewichtsverlies meestal niet blijvend, omdat er geen permanente gezonde leefstijl wordt aangeleerd. Meer dan 95% van de mensen die door een dieet flink is afgevallen, is na vier à vijf jaar weer terug op zijn oude gewicht. Soms zijn ze zelfs nog zwaarder geworden dan daarvoor! Het bekende jojoën is dan ook aan de orde van de dag.

“Hoeveel mensen om je heen houden een geslaagde afvalperiode daadwerkelijk vast?”

De verschillende diëten 

Er zijn vele soorten afvaldiëten, denk aan Atkins, Cambridge, Keto, Killerbody, Koolhydraatarm, Montignac, Oerdieet, Sonja Bakker, Voedselzandloper of WeightWatchers. Ze verschillen in samenstelling van voedingsmiddelen en verhoudingen van voedingsstoffen. Vrijwel alle afvaldiëten kunnen leiden tot gewichtsverlies. De energie-inname moet dan wel lager zijn dan het energiegebruik. 

Afvallen kan dus op vele manieren, maar ze zijn lang niet allemaal zo gezond en effectief. Aan veel energiebeperkte diëten kleven ook nadelige effecten. Het langdurig volgen ervan kan leiden tot tekorten van bepaalde voedingsstoffen. Daarnaast kan een afvaldieet met een zeer lage energie-inname zorgen voor te veel gewichtsverlies in korte tijd. Hierdoor verdwijnt naast vetmassa ook veel spiermassa, wat je wil voorkomen. Ook zie ik in de praktijk dat het opleggen van restricties op de lange termijn niet houdbaar is. Wanneer bepaalde restricties worden doorbroken gaat het hele dieet overboord en vervalt men in oude gewoontes.

Wat dan wel?

Een wonderdieet bestaat helaas dus niet. Wil je blijvend een gezond gewicht? Ga minder eten, gezonder eten en meer bewegen. Kies voor een verantwoord eetpatroon, waarbij je geleidelijk afvalt en toch alle voedingsstoffen binnen krijgt. Ga echt op zoek naar een voedingspatroon die je levenslang kunt volhouden en zorg daarbij voor de juiste balans tussen gezond en genieten. 

“Ga niet op dieet! Maar ga minder eten, gezonder eten én meer bewegen.”

De lange termijn wint altijd

Tijdens mijn begeleiding ligt de focus op een duurzame gedragsverandering en dat is niet voor niets. Om een gewenst doel te bereiken en te behouden, dienen er nieuwe gezondere gewoontes ontwikkelt te worden. Door nieuwe gewoontes te blijven herhalen worden ze er dusdanig ingesleten, zodat ze op een gegeven moment automatisch gaan. Met als gevolg dat het gewicht langzaam afneemt en de lichaamssamenstelling gezonder wordt. 

Uiteindelijk gaat het erom dat het voedingspatroon op de lange termijn houdbaar is, want alleen zo bereik je een blijvend resultaat! Nee dit verhaal is niet sexy, maar wel de enigste effectieve manier om op termijn jouw gewenste situatie te bereiken en te behouden.

“Maak van nieuwe gewoontes een automatisme en val je blijvend kilo’s af!” 

Gratis 10-stappenplan

Wil jij nu echt is een keer je streefgewicht behalen en behouden? Met deze tien stappen reken jij voor eens en altijd af met de overtollige kilo’s.

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Afvallen

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *