fbpx

Vroeger was het de gewoonte om drie maaltijdmomenten per dag te hebben. Tegenwoordig is dit principe vervaagd en eten we bijna de hele dag door. We consumeren gemiddeld zo’n 3 tot 5 tussendoortjes per dag. Tussendoortjes zijn veelal erg lekker, maar hebben we ze wel écht nodig?

Hunkering naar duidelijkheid

Drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) en drie tussendoortjes per dag wordt gezien als de gouden standaard in voedingsland. Om eerlijk te zijn, voor aardig wat mensen werkt deze richtlijn goed. Het is goed om af en toe tegen de tafelpoten aan te schoppen, want zijn tussendoortjes wel écht nodig?

De kunst van op gewicht blijven

Je hoort het wellicht weleens in je omgeving, iemand die exact drie keer per dag eet en daarmee perfect op gewicht blijft. Op gewicht blijven, afvallen of aankomen heeft niets te maken met het aantal maaltijden, maar met het aantal calorieën wat je per dag consumeert.

Alle benodigde voedingsstoffen

Hier draait het eigenlijk echt om! Een gezond voedingspatroon is het binnenkrijgen van alle benodigde voedingsstoffen. Gezonde tussendoortjes zijn prima! Ze geven je een kans om extra voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen binnen te krijgen. 

Suiker, suiker en suiker

Ongezonde tussendoortjes zijn daarentegen een absolute no go! Regelmatig snacken en snoepen komt helaas erg veel voor, maar je lichaam wordt er niet blij van. Niet zo gek hoor, de tussendoortjesindustrie is een ware ‘big business’ te noemen. Kijk maar eens rond in de supermarkt, tankstation of kantine. De meeste schappen staan daar vol met snacks, koeken, snoep en frisdranken. De verleiding is groot! Gelukkig is er wel steeds meer aandacht voor een gezonde voedselomgeving, maar dit proces gaat erg langzaam.

Heb je veel ongezonde eet-/drinkmomenten op een dag, dan is je lichaam de hele dag bezig met het verteren daarvan. Er wordt constant insuline (hormoon) aangemaakt om de suikers uit tussendoortjes op te nemen in je lichaamscellen. Insuline is tevens ook een hormoon dat de vetopslag stimuleert. Veel ongezonde eet-/drinkmomenten zorgen voor de welbekende suikerpieken. Je krijgt een kortstondige boost, na zo’n twee uur word je weer wat flauwer en grijp je weer naar een tussendoortje. Voilà, de vicieuze cirkel is een feit.

De mening van de tandarts

Wellicht is het je niet ontgaan. De tandarts hamert er regelmatig op en dat is niet voor niks. Het is voor je tanden beter om niet meer dan 7 eet-/drinkmomenten op een dag te hebben. Je gebit heeft namelijk genoeg rust nodig tussen de maaltijden door.

Conclusie

Wat is nu gezonder: 3, 4, 5 of 6 keer per dag eten? Het is echt persoonsafhankelijk en je moet op zoek gaan naar wat voor jou werkt! Je lichaam heeft in principe geen tussendoortjes nodig, maar ze kunnen wel bijdrage aan alle benodigde voedingsstoffen die dag.

Stel je eet drie maaltijden per dag, maar tussendoor krijg je zoveel trek dat je gaat snoepen. Dan is het beter om 5 kleine maaltijden per dag te eten dan 3 grote. Er zijn ook mensen die het prima doen op drie maaltijden per dag en tussendoor nauwelijks honger ervaren. Het is persoonsafhankelijk en je moet kijken wat voor jou het beste werkt.

Zorg voor drie complete en gezonde hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) en vul deze waar nodig aan met gezonde tussendoortjes. Wanneer de drie hoofdmaaltijden voldoende verzadigen en je lichaam echt voeden, kom je de dag gemakkelijk door! Hulp nodig?

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Afvallen

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *