fbpx

Zonder eten houden we het enkele weken vol, maar zonder water hooguit drie dagen. Water is en blijft een van de belangrijkste voedingsstoffen, want zonder water kunnen we simpelweg niet leven! 

Ons lichaam bestaat voor zo’n 2/3 uit water en al onze organen hebben water nodig om optimaal te kunnen functioneren. We hebben het nodig om voedings- en afvalstoffen te vervoeren. Maar ook als bouwstof, oplosmiddel en om ons lichaam op temperatuur te houden. Een tekort resulteert in hoofdpijn, vermoeidheid en een onhelder gevoel.

Gemiddeld hebben we minimaal 1,5 à 2 liter water per dag nodig, maar streef naar 3 liter per dag. Met de volgende zes praktische tips krijg ook jij dit op een makkelijke manier voor elkaar!

Tip 1: start je dag met

Na een lange nachtrust is de behoefte aan vocht groot. Begin de dag dus altijd met een groot glas water na het opstaan. Maak hier dan ook een gewoonte van en zet alvast een glas klaar op je wastafel.

Tip 2: voor je maaltijd

Water, water en nog eens water. Voor iedere maaltijd drink je een glas water. Probeer het jezelf aan te leren, na een mum van tijd is ook dit een gewoonte en ben je een stuk dichterbij de 3 liter per dag.

Tip 3: kraanwater is sexy!

Kraanwater heeft eigenlijk alleen maar pluspunten:
– het bevat geen calorieën
– het is écht goedkoop
– het is goed voor het milieu
– overal verkrijgbaar
– en het tast je tanden niet aan

Tip 4: zonder water mag je je huis niet meer uit

Zorg voortaan dat je altijd water bij je hebt, waar je dan ook maar naartoe gaat! Zo heb je te allen tijde water tot je beschikking. Neem ieder uur zeker een slok water, ook als je nog geen dorst hebt.

Tip 5: een leuke waterfles helpt

Daar kun je tevens mee voor de dag kunnen. Zet hem met trots overal in het zicht, zodat je er elke keer aan herinnerd wordt om voldoende te drinken. Tegenwoordig worden er in veel openbare ruimtes waterpunten aangelegd waar je gemakkelijk je waterfles kan bijvullen, ideaal dus!

Tip 6: breng kraanwater op smaak (gezondheidsvoordelen)

Ben je het water even helemaal beu? Grijp dan niet zomaar naar frisdrank, maar breng je water op smaak met bijvoorbeeld verse munt, citroen, limoen, komkommer of stukjes fruit zoals blauwe bessen. Als bijkomend voordeel hebben deze combinaties ook nog eens voor gezondheidsvoordelen. Citroen zit bijvoorbeeld boordevol vitamine C en antioxidanten. 

De relatie met afvallen

Wist je dat veel water drinken helpt bij afvallen! Als je bijvoorbeeld voor een maaltijd een groot glas water drinkt, voelt je maag al wat voller aan en eet je gemiddeld ietsjes minder. Verwacht er geen wonderen van hoor, maar alle kleine beetjes helpen! Ruil je daarentegen calorierijke drankjes in voor water, dan kunnen de effecten wel duidelijk zichtbaar worden.

De gouden regel is en blijft

Drink geen calorieën! Het zijn vaak lege calorieën in de vorm van suiker en geven geen verzadiging. Kies dus voor water (met een smaakje), zwarte of groene thee of koffie zonder melk en suiker.

Op zoek naar meer gouden regels voor een succesvol afvalproces? Ik help je graag met blijvend afvallen!

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Voeding

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *