fbpx

‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’ is een veelgehoorde uitdrukking. Maar is het ontbijt ook écht de belangrijkste maaltijd van de dag? Dat is vaak wel wat we vanuit vroeger geleerd hebben. In een wereld vol voor- en tegenstanders, ga ik je precies vertellen of je morgenvroeg het beste wel of niet kan ontbijten.

De gezondheidseffecten van ontbijten

Er is vandaag de dag nog steeds veel discussie over de gezondheidseffecten van wel of niet ontbijten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is niet per se noodzakelijk om te ontbijten, maar ik wil het wel aanraden!

De zin en onzin van ontbijten

Ontbijten is belangrijk en zorgt voor nieuwe energie na de nacht. Je lichaam is op dit moment toe aan een voedzame maaltijd. Als je ’s ochtends opstaat heb je vaak al meer dan 10 uur niks gegeten. Een voedzaam ontbijt zal je humeur en concentratievermogen doen verbeteren. Ook is het belangrijk dat de spijsvertering weer op gang komt. 

Positief effect op je biologische klok

Ontbijten heeft een positief effect op je biologische klok. Het lichaam vindt regelmaat plezierig, zeker wanneer dit in lijn ligt met het circadiaans ritme (24-uursritme). Het perfecte voorbeeld hiervan is het werken in ploegendiensten, wat op termijn kan leiden tot chronische gezondheidsproblemen. Maaltijdtiming is dus weldegelijk van belang.

Het risico van niet ontbijten

Mensen die niet ontbijten krijgen in de loop van de ochtend vaak eerder trek. Als je dan geen gezond eten bij je hebt, is de kans groot dat je naar een ongezonde snack grijpt. Wanneer je het ontbijt overslaat en signaleert dat je daardoor later op de ochtend gaat snacken, is ontbijten echt een must!

Veelgehoorde argumenten

‘Daar heb ik geen tijd voor!’
Toch slaan veel mensen het ontbijt over, vaak wegens tijdgebrek of omdat ze simpelweg geen trek hebben vroeg in de ochtend. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het overslaan van het ontbijt ongezond is. Wel is het zo dat mensen die vaker ontbijten over het algemeen een gezondere leefstijl hebben. Sta 15 minuten eerder, zodat je de dag rustig en met een gezond ontbijt kan beginnen. Ook kan het een idee zijn om je ontbijt al de avond van tevoren klaar te maken. Krijg je kriebels van 15 minuten eerder opstaan? Kijk dan eens kritisch naar je avondactiviteiten. Zou je niet makkelijk 30 à 60 minuten eerder in bed kunnen duiken?

‘Ik krijg ’s ochtends geen hap door mijn keel.’
Geen enkel probleem, forceer het absoluut niet! Een ontbijt kan ook prima een paar uur later plaatsvinden. Zorg dan gewoon voor een gezond ontbijt later in de ochtend. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de 10 uur pauze op het werk. Voorkom alleen dat je door het verplaatsen van je ontbijt in de verleiding komt om dit te compenseren met een ongezonde snack!

Stel jezelf de vraag: ben ik gedisciplineerd genoeg om met een lege maag de verleiding te weerstaan?

De dag als geheel

Het belangrijkste is en blijft wat je totaal op een dag eet, de maaltijdmomenten spelen hierbij een ondergeschikte rol. Het gaat erom dat je dagelijks de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Of je dit nu met of zonder ontbijt doet is helemaal aan jou!

Mijn advies

Ik wil je aanraden om wel te ontbijten, maar wetenschappelijk gezien is er geen zwart-wit antwoord mogelijk. De trend is echter wel positief, dat wil zeggen dat er iets meer gezondheidsvoordelen zijn. Mijns inziens is het ontbijt een uitstekende kans om de dag voedzaam en energiek te beginnen, en het geeft je dag tevens structuur en regelmaat.

Belangrijk is dat je doet wat jij prettig vindt! Realiseer je dat er ook een tussenweg bestaat. Wanneer jouw eerste maaltijd later op de dag plaatsvindt, heet het nog steeds een ontbijt. Voorkom snackgedrag, voed je lichaam in plaats van het welbekende vullen.

Benieuwd naar wat een gezond ontbijt is tijdens een afvalproces? Ik help je graag!

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Voeding

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *