fbpx

Ik zie de verhouding 40% gezond en 60% ongezond veel voorbijkomen. Tja, zo eet de meerderheid van Nederland nu eenmaal, verbaast het je? Als we iets doen, willen we het ook altijd voor de volle 100% goed doen. Wat voeding betreft moeten we daar helemaal niet naar streven. 100% gezond eten, nee dat is absoluut niet nodig, 80/20 is voldoende!

Balans tussen genieten en gezond eten

Zoals bij alles in het leven draait het ook bij voeding om de balans. Hoe je de ideale balans creëert is voor iedereen verschillend. Dit doe je niet door links te gaan en structureel ongezonde keuzes te maken, maar ook niet door rechts te gaan en obsessief gezonde keuzes te maken. Ga hierin op zoek naar de juiste middenweg. Waar het om draait is dat er een balans is tussen genieten en gezond eten, dat is wat ons als mens gelukkig en gezond maakt.

Hanteer de gouden 80/20 regel

Ben niet te streng voor jezelf tijdens het vinden van de juiste balans. Het principe is dat je 80% gezond kunt eten en daarnaast 20% ongezond. Daardoor heb je al heel veel winst in gezond eten, terwijl je zo nu en dan jezelf trakteert en wat plezier gunt. Als het fundament goed is heb je voldoende speelruimte om kleine uitstapjes te maken. De 20% zorgt er juist voor dat je het voor de rest van je leven kunt volhouden. Ik zeg altijd maar zo, je mag alles eten, maar wel met de juiste maat!

Gaat het een keer compleet mis?

Geen man overboord! Geniet af en toe vooral en voel je de dag erna niet schuldig. Een jaar heeft 365 dagen en van alle dagen in het jaar zijn verreweg de meeste dagen gewone dagen. Je wordt niet zomaar dik van die ene dag, dat je toevallig iets te veel eet dan dat je had gewild. Je wordt te dik als je de overige 364 dagen van het jaar te veel eet en te weinig beweegt. Als je zondigt geniet er dan juist vooral van! Iedereen kent weleens een slechte dag. Het belangrijkste is niet alleen wat je op de dag zelf doet, maar vooral hoe snel je je normale gezonde patroon weer oppakt.

Balans, balans en nog eens balans…

Het klinkt cliché, maar het draait echt om de ideale balans. Ik adviseer cliënten veelal om doordeweeks wat strikter te zijn waardoor er in het weekend speelruimte is. Geniet met mate, dan geniet je er ook nog eens meer van!

Hulp nodig bij het vinden van de juiste balans?
Klik hier voor meer informatie.

‘’De juiste balans vinden is moeilijk. Maar als je hem eenmaal gevonden hebt, heb je er je hele leven profijt van.’’

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Afvallen

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *