fbpx

Lukt het je maar niet om je afvaldoel te behalen? Neem dan een accountability partner! Waarom? De welbekende en krachtige uitspraak van ‘een stok achter de deur hebben’ is hier van toepassing. Wanneer jij verantwoording aan iemand moet afleggen kom je niet met slappe excuses over de brug, maar wil jij daadwerkelijk laten zien uit welk hout je bent gesneden!

Een accountability partner

Hoe kunnen we een accountability partner het beste omschrijven? Een partner waarbij je elkaar verantwoordelijk houdt. Wanneer jij verantwoording moet afleggen dan moet jij een prestatie of handeling verklaren tegenover een ander. Het effect wordt krachtiger als het tweerichtingsverkeer is. Kort maar krachtig gezegd zorg je ervoor dat ieder zich aan zijn woord/voornemen houdt.

“De kracht van een accountability partner is dat je hetzelfde voor elkaar doet.”

Hoe vind je een accountability partner?

Ten eerste is het belangrijk dat het een persoon is waarbij jij je prettig en volledig op je gemak voelt. Over het algemeen is dit iemand van hetzelfde geslacht. Ten tweede is het verstandig om iemand te zoeken wie jij volledig vertrouwd aangezien je veel persoonlijke zaken gaat delen. Ten derde wil je een kritisch persoon hebben die goede vragen kan stellen, een luisterend oor kan bieden en je kan motiveren wanneer nodig.

“Welke accountability partner heb jij in gedachte, waarom en waarvoor?”

Het makkelijkste is om binnen je huidige vriendenkring te kijken of er iemand voldoet aan bovenstaande voorwaarden. Stel jezelf hierbij de vraag of jij het fijn zou vinden als er iemand in je directe vriendenkring fungeert als jouw accountability partner? Een volgende stap zou zijn om binnen je volledige (sociale) netwerk te kijken wie hiervoor geschikt zou kunnen zijn. Mocht je nog steeds geen geschikte partner gevonden hebben kun je ook altijd een onbekend persoon benaderen. Het zal je verbazen wat voor reacties je terugkrijgt wanneer jij met een sterk verhaal en hulpvraag komt, waarbij je ook duidelijk de win-winsituatie naar voren laat komen. Idealiter is het een inspirerend persoon waar jij tegenop kijkt, maar deze mensen zijn zeldzaam.

“Een win-winsituatie staat centraal.”

Invulling accountability relatie

In een eerste oriënterend gesprek leg je de basis voor jullie accountability relatie. Je bespreekt de concrete invulling (vragen), verwachtingen, plaats (fysiek of digitaal), tijd en frequentie met elkaar. Wat ben je bereid om in elkaar te investeren?

“We spreken elkaar elke maandag via Skype van 7:00 tot 7:30 waarbij we de volgende vijf vragen behandelen.”

Het accountability gesprek

Een vast moment in de week met een aantal vaste vragen. Mijn advies is om dit gesprek zakelijk te houden, kort en krachtig! Waak ervoor dat het een gezellig gesprek wordt over je privéleven, hier heb je andere mensen voor.

Een mogelijke opzet:
1. Kort maar krachtig: hoe gaat het met je? (1 min.)
2. Resultaten: wat heb je vorige week bereikt? (3 min.)
3. Evalueren: wat ging er niet goed en hoe voorkom je dit in de toekomst? (3 min)
4. Doelen: wat wil je deze week bereiken? Wat is hierbij je nummer één prioriteit? Welke concrete acties zijn hiervoor nodig? (4 min)
5. Obstakels: welke obstakel zijn er deze week en hoe ga je deze overwinnen? (3 min)
6. Afsluiting: met welke briljant inzicht wil je afsluiten? (1 min.)

30 minuten totaal, 15 minuten spreektijd per persoon. Begin voorbereid, heb je antwoorden klaar. Evalueer na een kwartaal. Hoe loopt het proces en wat heb je tot op heden allemaal bereikt?

Resultaat staat voorop

Je maakt wel eens afspraken met jezelf die je niet nakomt. Gebruik maken van een accountability partner is dan de oplossing! Je houdt elkaar aan de gemaakte afspraken wat zorgt voor resultaat. Wanneer dit proces een gewoonte wordt kun je samen moeiteloos profiteren van de voordelen.

Een stok achter de deur bij afvallen?

Samen bereik je meer dan alleen! Een bekende uitspraak, maar ook hier gaat deze vlieger op. Tijdens een afvalproces is het fijn om een stok achter de deur en een steun in de rug te hebben. Dit kan in de vorm van een accountability partner of professional. Tijdens een veranderproces gaan er hoe dan ook moeilijkheden op je pad komen. Het is een proces van vallen en opstaan, en het is fijn om dit samen te doorlopen!

Wat kan ik voor je betekenen? Wil jij voor eens en altijd afrekenen met de overtollige kilo’s en daadwerkelijk je streefgewicht bereiken en behouden? Met een gezonde portie motivatie en inspiratie zorg ik dat jij na 12 weken je afvaldoel hebt bereikt en op eigen kracht het afvalproces succesvol kunt vervolgen! Zullen we er samen tegenaan gaan?

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Diëtist

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *