fbpx

De kans is groot dat je eigenlijk geen idee hebt wat je allemaal op een dag eet en drinkt. Wanneer je streeft naar een nieuwe gezondere situatie is het van groot belang om je huidige situatie in kaart te brengen. Wanneer je startpunt niet helder is, is het moeilijk om de vervolgstappen te bepalen en om je doelstelling te bereiken. Hoe ziet jouw huidige eetpatroon er op dit moment uit? En hoe krijg jij dit inzichtelijk?

“Afvallen of gezonder eten start altijd met bewustwording over het huidige voedingspatroon.”

Vullen of voeden?

Steeds meer mensen vullen in plaats van voeden. Ze hebben niet in de gaten wat er allemaal wordt geconsumeerd. Door niet bewust te zijn van wat je dagelijks eet en drinkt, leer je het verschil niet tussen vullen en voeden. Laat dat nu precies juist datgene zijn, wat belangrijk is om jouw gewicht en gezondheid onder controle te krijgen.

Alles start met bewustwording

Afvallen start met bewustwording over de huidige gewoontes en daarbij eigen verantwoordelijkheid nemen. Vervolgens moet er worden ingezet op kennis, inzichten en vaardigheden voor het versterken van je gezondheid op de lange termijn. Dit hele proces leidt uiteindelijk tot het maken van gezondere voedingskeuzes.

“De sleutel tot verandering is bewustwording.”

Actie: Houd minimaal drie dagen een eetdagboek bij!

Waarom?
Onderzoek wijst uit dat het bijhouden van de voedingsmiddelen die je eet, veruit de beste manier is om af te vallen en op gewicht te blijven. Door het bijhouden van een digitaal eetdagboek zie je welke producten bijdragen aan gezond eetpatroon en welke niet. Je bent bewuster bezig met voeding. Het zou zomaar kunnen dat je daardoor ‘vanzelf’ afvalt.

Wat?
Om een representatief beeld te krijgen moet je minimaal drie dagen op rij een eetdagboek bijgehouden. Bij voorkeur, twee weekdagen en één weekenddag. Meten is weten, wees eerlijk en smokkel niet.

Hoe?
Maak hiervoor gebruik van de applicatie ‘Mijn Eetmeter’ van het voedingscentrum. Voor meer informatie bekijk de volgende video https://youtu.be/QX0C9OjRMaw. Maak een account aan en ga direct aan de slag!

Enkele tips:
– Houd de app gedurende de dag bij
– Kies de juiste productvariant
– Gebruik de juiste portiegrootte
– Wees eerlijk, smokkel niet!

Koop een keukenweegschaal
Door eten af te wegen, weet je exact hoeveel er op het bord ligt en kan je uitrekenen hoeveel calorieën je binnen krijgt. Men zegt niet voor niets “meten is weten”. Hierdoor ontwikkel je ook een gevoel voor portiegroottes en de daarbij behorende calorieën.

Zonder vervolg geen resultaat

Na het invullen van meerdere dagen heb je je huidige voedingspatroon helder in kaart gebracht. Hieruit volgen vanuit het voedingscentrum duidelijke adviezen waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Dit kan soms overweldigend zijn, waardoor we besluiten om niet in actie te komen. Je weet simpelweg niet waar je moet beginnen. Schroom niet om mijn hulp in te schakelen en om samen de vervolgstappen te bepalen. Ik ga graag met je aan de slag om uiteindelijk je gewenste situatie te bereiken. De kracht zit hem in het consequent zetten van kleine en de juiste stappen.

“Wat zou er gebeuren als je één jaar lang elke dag een kleine stap vooruitzet?”

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Afvallen

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *