THT en TGT, afkortingen die je op veel verpakte producten kan tegenkomen. Het zegt iets over hoelang een product houdbaar is, na de houdbaarheidsdatum.
THT: Tenminste Houdbaar Tot
Een tenminste houdbaar tot houdbaarheidsdatum staat op producten die niet snel bederven. Het is een datum waarbij het product tot dat moment zijn eigenschappen behoud, bijvoorbeeld de knapperigheid van een koekje. Nadat deze houdbaarheidsdatum is verstreken kan de producent niet meer garanderen dat alle eigenschappen behouden blijven. Als de datum is verstreken, kan je het product nog steeds eten of drinken. De mogelijkheid is er dat het product anders smaakt, anders ruikt of een andere structuur heeft.
Zolang je je zintuigen gebruikt, kan je zelf goed bepalen of je het product nog kan consumeren. Ruikt het product raar of muffig, of is de kleur veranderd? Gooi het product dan weg. Dan weet je zeker dat je er niet ziek van wordt.
TGT: Te Gebruiken Tot
Een te gebruiken tot houdbaarheidsdatum staat op producten die snel bederven. Na het verstrijken van deze datum is het beter als je het product niet meer nuttigt.
Als je producten na hun TGT-datum eet of drinkt, dan kan je hier goed ziek van worden. Let dus altijd goed op! Om producten met een TGT-datum langer te kunnen bewaren kan je ze in de koelkast leggen of in de vriezer stoppen. De kou vermindert de bacteriegroei en zo blijft het product langer goed.
Geen datum
Er zijn ook producten waar geen datum op staat. De datum is dan niet verplicht. Voorbeelden hiervan zijn groente, fruit en zout.
Net zoals bij producten die een THT houdbaarheidsdatum hebben kan je zelf in de gaten houden of het product nog genuttigd kan worden. Kijk, voel, ruik en proef of het product nog goed is.
0 Comments