fbpx

Je eet gezond en beweegt voldoende, maar het getal op de weegschaal gaat maar niet omlaag. Voor je gevoel doe je er werkelijk waar alles aan, maar desondanks lukt het afvallen niet. Waar gaat het fout? 

Hoe werkt afvallen
Het principe van de energiebalans is simpel. Je valt structureel af wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Voor een succesvol afvaltraject dien je langdurig een calorietekort te hanteren. Toch komt het vaak voor dat afvallen ondanks alle inspanningen helemaal niet zo makkelijk verloopt. De volgende oorzaken liggen hieraan ten grondslag.

1. Voedingsinname
In 95% van de gevallen wordt er toch (veelal onbewust) meer geconsumeerd dan men denkt, door bijvoorbeeld het gebruik van een veel olie bij het bakken of het drinken van calorieën. Ook kan het zijn dat je bepaalde producten anders inschat qua hoeveelheid calorieën, dan ze daadwerkelijk zijn. Er blijkt toch meer suiker of verzadigd vet in te zitten. Stel jezelf dus kritisch de vraag: klopt mijn energie-inname daadwerkelijk met het doelinname om resultaat te behalen?

“Refereert het getal op de weegschaal met het eetgedrag van de afgelopen dagen?”

2. Het getal op de weegschaal
Jezelf wegen is een momentopname en vertelt ons natuurlijk niet alles. Ons lichaam is simpelweg opgebouwd uit water, vetmassa en vetvrije massa. Water is het hoofdbestanddeel in het menselijk lichaam. Bij mannen bestaat het lichaam voor zo’n 65% uit water. Bij vrouwen ligt dit percentage iets lager, namelijk zo rond de 50%. Omdat het menselijk lichaam voor zo’n groot deel uit water bestaat, kan het gewicht makkelijk worden beïnvloed door voedingskeuzes. Zowel het gebruik van zout als een grote hoeveelheid koolhydraten resulteren erin dat het lichaam extra vocht gaat vasthouden.

“Door in de avond een grote koolhydraatrijke maaltijd te nuttigen, kan je gewicht zomaar een kilo hoger zijn dan de vorige dag.”

Ook de stoelgang speelt een rol in het getal op de weegschaal. Dit heeft te maken met wat de inhoud van de darmen op dat moment is. Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat het getal vele male lager is wanneer je vooraf een grote boodschap hebt gedaan. Het ideale moment om jezelf te wegen is ’s ochtends, direct na het opstaan, een bezoekje aan het toilet en nog voordat je iets geconsumeerd hebt. Kies hiervoor ook elke week dezelfde dag uit, mijn voorkeur gaat uit naar de dinsdagochtend.

3. Verandering in lichaamssamenstelling
Onder vetvrije massa vallen je botten, organen, spieren en pezen. Het gewicht van je botten en organen kun je niet beïnvloeden, maar je spieren en vetmassa daarentegen wel. Wanneer een afvalproces gepaard gaat met een licht calorietekort en een toename aan spierversterkende activiteiten kan de lichaamssamenstelling veranderen. De vetmassa neemt af, de spiermassa neemt toe en hierdoor blijft het gewicht in balans.

“Heb je tegelijkertijd een fitnessabonnement afgesloten, dan is de kans groot dat je lichaamssamenstelling positief aan het veranderen is.”

De overige vijf procent
In bepaalde gevallen kan de problematiek rondom afvallen complex zijn. Hormonen spelen hierbij een grote rol, omdat zij vele processen in het lichaam regelen.

1. De invloed van medicatie
Er zijn verschillende medicijnen die gewichtstoename kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan antidepressiva, anticonceptiepil, betablokkers, corticosteroïden, maar ook medicijnen tegen diabetes, epilepsie en psychose.

2. Hormonale schommelingen
Bij vrouwen speelt de menstruatiecyclus en overgang een belangrijke rol, omdat er tijdelijk hormonale schommelingen plaatsvinden. Afvallen tijdens de overgang is moeilijker maar zeker niet onmogelijk.

3. De mate van stress
Door stress wordt je hormoonbalans flink overhoop geschopt en dit heeft invloed op je gewicht. Het hormoon cortisol speelt hierin een belangrijke rol en werkt op zijn beurt overgewicht in de hand. Kortstondige stress is nuttig en daar gaan we beter van presteren, maar chronische (langdurige) stress is zeer nadelig voor zowel lichaam als geest.

“Heb jij een gezonde balans van inspanning en ontspanning?”

4. Slaap
Tegenwoordig slaapt een volwassene nog geen zeven uur per dag, terwijl de norm tussen de zeven à negen uur ligt. Dit heeft als gevolg dat zowel cortisol als de hoeveelheid hongerhormonen in het bloed stijgen, je ervaart meer trek en de kans bestaat dat je onbewust meer eet.

5. Schildklierproblematiek
De schildklier is erg belangrijk voor de hormoonstofwisseling van het lichaam. Een traag werkende schildklier kan het afvallen bemoeilijken. Wanneer de symptomen je bekend voorkomen is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk.

Afvallen is complex, maar ik help je graag!
Voor de meesten van ons is afvallen helaas een complexe zaak. Van jongs af aangeleerde gewoontes doorbreken vraagt om een uitgebreide aanpak. Tijdens het 12 weken programma krijg je handvatten voor een levenslang gezond voedingspatroon! We gaan samen op zoek naar de juiste balans, die jij de rest van je leven kunt volhouden. Met een effectief en praktisch programma werken we naar een realistisch doel toe. Een duurzame leefstijlverandering is niet makkelijk! Het is een proces van vallen en opstaan, vaardigheden verbeteren en evalueren. Maar na verloop van tijd worden nieuwe gewoontes een automatisme en val je blijvend kilo’s af!

Categories: Algemeen

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *