fbpx

Er zijn veel voedingsmiddelen die meer calorieën bevatten dan dat je in eerste instantie zou denken, ook al zijn ze individueel als zeer gezond te bestempelen. Maar dit betekent niet dat ze geen plek hebben in een gezond voedingspatroon. Let alleen op de hoeveelheid, zeker wanneer je bezig bent met afvallen. Ben jij je bewust van deze 15 stiekeme dikmakers? Doe er nu je voordeel mee!

1. Vruchtensap

Vruchtensap is eigenlijk niet echt gezond te noemen! Er zit veel fruitsuiker in, maar het ontbreekt aan vezels, die je wel binnenkrijgt bij het eten van een stuk fruit. Ook versgeperst sap heeft hetzelfde probleem. Er zitten wel vitamines en mineralen in, maar dit weegt niet op tegen de enorme hoeveelheden suiker. Daarbij komt ook nog eens kijken dat je al snel te veel sap drinkt, omdat het zo lekker zoet is.

2. Frisdrank

Frisdranken vullen de vruchtensappen perfect aan. Helaas worden deze nog steeds rijkelijk geconsumeerd. Hanteer de gouden regel; drink geen calorieën, het zijn vaak lege calorieën in de vorm van suiker en geven geen verzadiging. Voorkom dat je de hele dag op en neer stuitert en laat de welbekende ‘suikerdip’ achterwegen.

3. Koffievarianten

Drie tot vijf koppen zwarte koffie per dag is best gezond. Het probleem ontstaat zodra je er (volle) melk, room, suiker of andere toevoegingen aan doet. De calorieën schieten dan ineens omhoog! Eerlijk is eerlijk, een cappuccino of latte macchiato is op z’n tijd heerlijk. Maar het blijft er vaak niet bij een per dag, voordat je het weet consumeer je zo 300 calorieën extra.

“Bedenk je eens hoeveel extra calorieën je op week- en jaarbasis extra binnenkrijgt. Eén kilo lichaamsvet verliezen of aankomen gaat gepaard met 7.777 calorieën.”

4. Noten

Een nootje hier en een nootje daar, hartstikke lekker en gezond. Maar noten zijn wel een van de meest energiedichte voedingsmiddelen. Met een handje walnoten, cashewnoten of amandelen zit je zo over de 200 calorieën. Eet wel noten hoor, want ze zitten boordevol goede voedingsstoffen, maar beperk het tot een klein handje per dag.

5. Pindakaas

‘Maar pindakaas is toch erg gezond als broodbeleg?’ Dat klopt, maar ook hier kunnen de calorieën erg hard oplopen. Let bij het smeren van een boterham dus op de hoeveelheid, zeker wanneer je aan het afvallen bent. Kies daarnaast voor 100% pindakaas, dit is de gezondste variant.

6. Avocado

Wie kent hem niet? De avocado is niet meer weg te denken, zodra het over gezonde voeding gaat. Avocado’s zijn inderdaad heel gezond, dit komt door de aanwezige goede vetten. Ook zitten ze vol vitamines, mineralenen antioxidanten. Maar ook hier geldt weer, eet je zomaar twee avocado’s per dag (omdat ze zo gezond zijn), dan krijg je snel veel calorieën binnen.

7. Saladetoppers

Saladetoppers zoals dressing, stukjes kaas of croutons kunnen snel oplopen in calorieën. Je denkt een gezonde salade te eten, maar ondertussen heeft de salade bijna net zoveel calorieën als een bakje patat. Let dus ook hier bewust op met wat je in de salade gooit.

8. Oliën (vloeibaar boter)

Olijfolie en vele andere oliesoorten zijn gezond, denk hierbij vooral aan de onverzadigde vetzuren. Het probleem is echter dat je al snel te veel olie gebruikt, je schiet per ongeluk uit en daar zijn de extra calorieën weer. Ook hier gaat het weer om een echt caloriedicht voedingsmiddel.

9. Cruesli en granola

Ontbijten met granen (haver) is zeker gezond. Maar aan cruesli en granola wordt heel veel suiker, gedroogd fruit of bijvoorbeeld stukjes chocolade toegevoegd. Wil je gezonder eten, kies dan gewoon voor standaard muesli. Dit is meteen een mooi bruggetje naar de volgende stiekeme dikmaker.

10. Gedroogd fruit

Maar fruit is toch altijd gezond? Fruit is inderdaad een geweldige leverancier van allerlei vitamines en mineralen die je lichaam hard nodig heeft. Met gedroogd fruit moet je alleen oppassen. Ze zijn gedroogd, wat betekent dat ze een stuk geconcentreerder zijn (lage dichtheid). Per portie kan het aantal calorieën dus ook hier flink oplopen.

11. (oude) Kaas

Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar bevat ook veel verzadigd vet en zout. De aanduidingen 30+, 40+ en 50+ geven het vetgehalte aan. Magere kaas zoals 10+, 20+ en 30+, bevat minder vet. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet. Verzadigd vet wordt in de volksmond ook wel het slechte vet genoemd.

12. Het koekje als tussendoortje

Vaak zijn tussendoortjes helemaal niet gezond, het zijn de zogenoemde ultra-processed foods. Denk hierbij aan ontbijtkoek, fruitbiscuit, melkbiscuit, fruitrepen, crunchy mueslirepen etc. Een kleine dichtheid, bomvol calorieën, suiker en zout.

13. Baked chips

In plaats van normale chips wordt er regelmatig voor baked chips gekozen, deze zijn gebakken in plaats van gefrituurd. Er zouden dus minder calorieën in moeten zitten. Technisch gezien is dit ook zo, maar het verschil is vrij nihil. Per 100 gram zitten er maar 20 tot 30 calorieën minder in dan normale chip. Plus, baked chips is vaak ook nog eens duurder. Het is en blijft dan ook een stiekeme dikmakers, waarvan je snel te veel eet.

“Begin sowieso niet zomaar aan een zak chips, maar pak een weloverwogen bakje.”

14. Sushi

All you can eat-sushi is en blijft populair! Het is een echte dikmaker, de calorieën vliegen je werkelijk waar om de oren. Het lijkt in eerste instantie niet zo slecht, maar ik zal het samenvatten, zodat je niet te veel schrikt. De verhouding van veel rijst, minder vis/vlees, weinig groenten en veel saus is funest.

15. Alcohol

Alcohol heeft 7 calorieën per gram, dit is bijna evenveel als vet (vet heeft 9 calorieën per gram). Wanneer je toch een paar glazen wijn drinkt, tikken de calorieën al snel aan. Plus calorieën uit alcohol zijn ‘lege calorieën’. Je hebt die calorieën, in tegenstelling tot calorieën uit vet, eiwit en koolhydraten, niet nodig.

Conclusie

Of je aankomt, hangt af van je totale energie-inname. Het is goed om in ‘de basis’ voor gezonde voedingsmiddelen te kiezen. Maar pas op met het eten van calorierijke voeding, voordat je het weet heb je te veel gegeten. Wil je een keer precies weten hoe veel je consumeert op een dag? Weeg dan een week lang je eten af en voer het in een voedingsapp in. Probeer energiedichte gezonde voedingsmiddelen niet te weren maar juist te integreren in je voedingspatroon. Hulp nodig?

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Afvallen

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *