fbpx

Afvallen is als leren fietsen. Tijdens het leerproces hoort vallen en opstaan er nou eenmaal bij, hierdoor ga je uiteindelijk steeds beter fietsen! Ook tijdens het afvallen is het belangrijk om te leren van ‘het vallen’. Wanneer jij juist omgaat met tegenslagen en je lering hieruit trekt zal het afvallen en gezonder eten je steeds makkelijker afgaan. Maar hoe doe je dit precies? De online diëtist heeft een duidelijk stappenplan gemaakt!

“Afvallen is geen sprint, maar een marathon.”

Ups en downs

Een afvaltraject loopt helaas nooit lineair, het gaat in golfbewegingen. Belangrijk is om altijd oog te hebben voor de ‘algemene trend’ van het gewicht. Gaat het rustig aan omlaag of toch omhoog? Het is veelal lastig om tijdens een dal (ook wel het vallen) positief te blijven en de gemaakte progressie te zien. We kijken namelijk precies in de richting waarin we ons op dat moment voortbewegen. We zoomen nooit uit en kijken niet vanuit de bekende ‘helicopterview’ naar het afvaltraject tot dusver.

Tegenslagen horen erbij

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met tegenslagen, het hoort er nou eenmaal bij in het leven. Als het leven even tegenzit is het belangrijk dat je jezelf behandelt net zoals je een goede vriend in dezelfde situatie zou behandelen. Denk hierbij aan dezelfde vriendelijkheid, zorg en steun. Het belangrijkste is vertrouwen in eigen kunnen, wat er ook langskomt op je levenspad, je kunt het aan! Want wees nou eens eerlijk tegen jezelf, wat heb je in het verleden allemaal wel niet overwonnen en hoe verhoudt zich dat tot een terugval door bijvoorbeeld een verjaardag of een etentje dat flink uit de hand loopt?

“Vallen is pas erg als je blijft liggen, sta snel op en herpak jezelf!”

Omgaan met tegenslagen (stappenplan)

Stap 1: ben voorbereid op tegenslagen
Tegenslagen komen vroeg of laat op je pad, je ontkomt er simpelweg niet aan. Een klap komt minder hard aan als je erop voorbereid bent. Erken de mogelijkheid van toekomstige problemen. De impact zal vele male kleiner zijn als je er daadwerkelijk mee te maken krijgt. 

Welke tegenslagen (m.b.t. afvallen) voorzie je de komende tijd?

Stap 2: relativeer, het is tijdelijk
Problemen zijn tijdelijk en zelfs de grootste tegenslag zal je overwinnen. Zie het leven als een groter geheel en vergelijk het is met ergere problemen op de wereld. Na regen komt zonneschijn en tja je bent niet de enigste die fouten maakt.

Hoe erg en groot (waarschijnlijk klein) zal deze tijdelijke tegenslag dan zijn?

Stap 3: incasseer, accepteer en verzet je gedachtes
Incasseer en accepteer zonder jezelf te veroordelen, het is zoals het is. Laat je niet meeslepen en pieker niet de hele dag over mogelijke oplossingen. Verzet je gedachtes en pak op waar je gebleven bent. Zoek afleiding, ga even wat anders doen.

Wat is je ideale activiteit ter afleiding?

Stap 4: vertrouwen in eigen kunnen!
Het belangrijkste is vertrouwen in eigen kunnen, wat er ook langskomt op je levenspad, je kunt het aan. Kijk eens naar het verleden, wat heb je allemaal al niet overwonnen? Waarom zou je dat nu dan weer niet lukken? Put daar kracht uit!

Wat is het belangrijkste dat je in het verleden hebt overwonnen?

Leren is vooruitgang

Het leven bestaat uit vallen en opstaan, zo ook afvallen! Maar hoe jij omgaat met tegenslagen heb je altijd zelf in de hand. Zie afvallen dan ook echt als een leerproces, het (opnieuw) leren fietsen. Heb jij hulp nodig bij het vallen en opstaan? De online diëtist staat te allen tijde voor je klaar!

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Afvallen

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *