fbpx

Misschien heb je al wel eens van het setpoint gewicht gehoord. Zo niet is dat ook niet raar, want pas 40 jaar geleden zijn mensen dit gaan onderzoeken en is hier een naam voor gekomen. Iedereen heeft een ander setpoint en dat kan beïnvloed zijn door omgevingsfactoren. Zelf kan je jouw setpoint ook beïnvloeden, zowel positief als negatief.

Wat is het

Het setpoint gewicht is het gewicht waarmee jouw lichaam het beste kan werken. Stel het je voor als temperatuur. Je lichaam heeft graag een temperatuur van 37 graden en soms is dit iets meer en soms is dat iets minder. Dit is ook zo met je gewicht. Er is een bepaald gewicht waar je lichaam het best mee kan werken en dat gewicht heeft een afwijking van 10 à 20%. Je lichaam zorgt er zelf voor dat je tussen die 10 à 20% blijft.
Dit doet je lichaam bijvoorbeeld door je stofwisseling te vertragen of te versnellen, hongersignalen naar de hersenen te sturen en door de werking van hormonen en lichaamseigen stoffen te beïnvloeden.
Als jij besluit dat je wil afvallen en je gaat een dieet volgen dan krijgt jouw lichaam opeens minder calorieën binnen. Hierdoor kan je afvallen, maar val jij meer af dan de eerder genoemde 10% dan is jouw lichaam hier niet blij mee en zal de stofwisseling gaan vertragen. Dit doet je lichaam om energie en dus calorieën te besparen. Op deze manier probeert je lichaam ervoor te zorgen dat jij op je setpoint gewicht blijft. Als je wil aankomen, dan gaat dit proces precies omgekeerd. Je lichaam gaat de stofwisseling versnellen zodat je meer calorieën verbrand.

Hoe komt het tot stand

Je setpoint gewicht wordt deels al bepaald voor je geboorte, maar je eet- en beweeggewoontes spelen hier ook een rol bij. Het setpoint wordt pas vastgelegd als je bent uitgegroeid en je lichaam klaar is met ontwikkelen, want dan gaat er geen energie meer op aan het laten groeien van jouw lichaam.

Omdat iedereen anders is en andere eet- en beweeggewoontes heeft, heeft iedereen ook een ander setpoint gewicht. Hier een voorbeeld om dat wat duidelijker te maken:
Stel, je hebt twee personen van 25 jaar. Ze zijn op alle vlakken hetzelfde, alleen hun eet- en bewegingspatroon is anders. Persoon 1 is erg actief en eet gezonde gemiddelde porties en persoon 2 die beweegt niet en eet erg veel en ongezond. Beide setpoints zijn rond hun 18e jaar vastgesteld. Persoon 1 zal, omdat hij zijn hele leven al lichter is dan persoon 2, een lager setpoint hebben dan persoon 2. Deze setpoint en dit gewicht zullen beide personen blijven houden als zij niks veranderen aan hun eet- en beweeggewoontes.

Je setpoint veranderen

Al hoewel je setpoint een gegeven is, kan je het wel beïnvloeden. Net kon je lezen dat als je wil afvallen je lichaam tegen je gaat werken door verschillende processen te beïnvloeden. Dit klopt, maar dit gaat op als je te veel in een keer wil afvallen.
Als je wil aankomen of afvallen kan je het beste 10% van je gewicht aankomen of afvallen. Deze 10% komt weer van de afwijking waarin je lichaam zich nog niet veel gaat aanpassen om op het originele gewicht te blijven. Als je dit een half jaar tot een jaar volhoudt dan maakt je lichaam een nieuw setpoint aan op het gewicht wat je op dat moment weegt. Als dit is gebeurd en je wil nog meer aankomen of afvallen kan je weer 10% van je nieuwe gewicht gaan afvallen of aankomen. Dit verkleint ook de kans op een jojo effect of een terugval in het oude gewicht.

Jouw lichaam probeert je gewicht constant te houden. Dit is het setpoint gewicht. Op dit gewicht kan je lichaam het beste functioneren. Ben je niet blij met dat gewicht dan kan het beïnvloedt worden door af te vallen of aan te komen en het nieuwe gewicht voor een langere tijd vol te houden.


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *