fbpx

Dat overgewicht slecht is weten we allemaal. Maar hoe schadelijk zijn die overtollige kilo’s eigenlijk? Wat zijn de voordelen van afvallen? Welke positieve veranderingen kan het dagelijks opleveren?

Heb jij overgewicht en ben je benieuwd wat afvallen voor jou zou kunnen betekenen? Lees dan nu verder!

Trends overgewicht

In 2020 had 50% van de Nederlandse volwassenen overgewicht (i.e. een Body Mass Index van 25 of hoger). De voorspelling is dat dit in 2040 62% procent zal zijn. Een zorgwekkende trend met schrikbarende gevolgen (CBS & RIVM, 2020).

“Ondanks stijgende aandacht voor gezonde voeding nemen we nog steeds in gewicht toe.”

Gepaard met ongemak

Schaamte voor het lichaam, minder zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld komen helaas vaak voor bij mensen met overgewicht. Zo ook het ervaren van een schuldgevoel, wetende dat het hebben van overgewicht ongezond is. Daarnaast komen er ook praktische problemen om de hoek kijken, zoals het niet passen van gewenste kleding en veters niet meer kunnen strikken. Ook worden dagelijkse activiteiten, zoals spelen met de kinderen, wandelen en traplopen een steeds grotere uitdaging. Mensen met overgewicht krijgen helaas ook te maken met stigmatisering en discriminatie (fatshaming).

“Het hebben van een schuldgevoel, wetende dat het hebben van overgewicht ongezond is, maar er niks aandoen.”

De gezondheidsrisico’s van overgewicht

Overgewicht brengt niet alleen de volgende gezondheidsrisico’s met zich mee, maar mensen met overgewicht hebben ook een relatief kortere levensverwachting:

– Suikerziekte (diabetes type 2)
– Hoge bloeddruk (hypertensie) 
– Hart- en vaatziekten
– Longproblemen en slaapstoornissen (obstructief slaap apnoe syndroom)
– Gewrichtsklachten (artrose)
– Mobiliteitsbeperkingen 
– Refluxziekte (zuurbranden)
– Leververvetting en galsteenlijden
– Psychische problemen (depressie en eetstoornissen)
– Verschillende vormen van kanker
– Verminderde vruchtbaarheid (bij mannen en vrouwen)
– Verminderd sociaal functioneren en ziekteverzuim

“Iemand met obesitas heeft een relatief kortere levensverwachting.”

De gezondheidsvoordelen van afvallen!

De positieve kant van het verhaal is dat je gezondheid flink verbetert wanneer je 5 tot 10% van je huidige lichaamsgewicht afvalt. Een gezond gewicht brengt de volgende gezondheidsvoordelen met zich mee:

– Voorkomen van diabetes type 2
– Minder risico op hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker
– Gezonde bloeddruk
– Verbeterde bloedsuikerwaarden
– Verbetert slaappatroon
– Mentaal sterk en weerbaarder
– Gezondere gewrichten (verlichten van rug- en gewrichtsspanning)
– Makkelijker bewegen (zo ook lichamelijke inspanning met een hogere hartslag)
– Verhoogt energieniveau (energieker gedurende de dag)
– Gezond uithoudingsvermogen 
– Verbeterde vruchtbaarheid
– Gezonde hormoonhuishouding
– Weerbaarder door sterker immuunsysteem

“Val 5 tot 10% van je huidige lichaamsgewicht af en boek een flinke gezondheidswinst!”

Gun jezelf een energiek leven!

Voor mensen met overgewicht wordt hun huidige energieniveau (futloos of met pieken en dalen) snel als normaal ervaren. Ze weten immers niet beter. Stel je voor dat een hoog en constant energieniveau weer het nieuwe normaal wordt. Je elke dag bruist van de positieve energie. Je voelt je weer fysiek en mentaal fit! Laat de vele gezondheidsvoordelen dus niet aan je voorbijgaan. Kom erachter hoe ‘blijvend afvallen’ jouw leven fijner en leuker maakt.

“Wat zou een hoog energieniveau voor jou betekenen?”

Waar kies jij voor?

Wees eerlijk tegen jezelf. Waar verlang jij diep van binnen naar? Wat is je gewenste situatie? Wat wil je concreet veranderen? Waarom heb je dit tot op heden nog niet gedaan? Welke voordelen biedt het je wanneer je bijvoorbeeld 5 kilo bent afgevallen? Hoe zou je je voelen wanneer je daadwerkelijk kilo’s lichter bent?

Een gevoel van trots, tevredenheid en rust. Je bent zoals jij graag wilt zijn. Je voelt je energiek en fit. Je staat sterk in je schoenen. Je staat weer vol energie in het leven. Je kunt weer de gewenste kleding kopen. Afstanden wandelen zijn geen enkel meer en spelen met de kinderen gaat je goed af. Het plezier in het leven is terug.

Werkt mijn programma écht?

Hiervoor laat ik graag enkele cliënten aan het woord:

“12 weken traject is niet voor even, maar een houvast voor de rest van je leven! Ik kan iedereen het 12-weken traject van Sander aanraden. Zelf heb ik al meerdere keren verschillende diëten geprobeerd, maar telkens met een tegenslag. Dit kwam voornamelijk doordat deze te streng en voor snel resultaat waren. Bij het 12-weken traject wordt niet alleen naar voeding gekeken, maar ook de belangrijke zaken die komen kijken bij gewichtsverlies en een gezond voedingspatroon. Sander komt wekelijks met hele belangrijke inzichten en daarnaast word je goed gecoacht en kun je altijd met vragen bij hem terecht. Dankzij het traject heb ik een nieuw voedingspatroon aangeleerd, welke makkelijk is vast te houden. Daarnaast bepaal je zelf wat je eet en leer je verschillende lekkere ingrediënten te combineren. Ik wil Sander dan ook zeker bedanken voor zijn begeleiding en support. In de 12 weken ben ik 13,5kg kwijtgeraakt en dit gaat alleen nog maar meer worden.”

“Ik kijk zeer positief terug op het 12 weken traject wat Sander aanbiedt. ‘Blijvend afvallen’ is geen standaard dieet, maar een proces waarin je wordt begeleid om op zoek te gaan naar de balans tussen gezond eten en genieten. Sander biedt professionele en positieve begeleiding. Door middel van het maken van de opdrachten; kom je zelf tot nieuwe inzichten. Inzichten die jou als persoon helpen om daadwerkelijk af te vallen. Ik zal Sander bij iedereen aanbevelen!”

“Heb het twaalf weten traject gevolgd. Je krijgt wekelijks tips en opdrachten om bewust te worden van je (eet)gedrag. Heb lang getwijfeld om deel te nemen aan het traject. Had ik het maar eerder gedaan. Heb er veel van geleerd en kan deze tips blijven gebruiken. Ben nu bewust van een gezonde levensstijl, waarbij ik in het weekend (natuurlijk met mate) kan genieten en alsnog in gewicht en centimeters kan afvallen. Mijn dank is groot Sander!”

Ja, ik wil nu ook blijvend kilo’s verliezen!

Klik hieronder voor meer informatie over het 12 weken programma of start direct met het gratis stappenplan!

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Afvallen

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *