fbpx

Afvallen. Het klinkt zo makkelijk, maar helaas krijgt bijna niemand het voor elkaar om het streefgewicht te bereiken en te behouden. Als gespecialiseerde diëtist en ervaringsdeskundige zet ik maar al te graag de vijf meest gemaakte fouten bij afvallen op een rij.

1. Te snel willen afvallen

Wie kent het niet? Je hebt een stevige afvalwens en bedenkt van de een op andere dag dat je er helemaal klaar mee bent. Je start de volgende dag nog en gaat meteen extreem weinig eten. Je bent immers bekend met het principe van de energiebalans en weet dat dat de manier is om de nodige kilo’s te verliezen. Het probleem ontvouwt zich al snel. Binnen enkele dagen wordt het hongergevoel zo groot en ga je voor de bijl. Je voelt je schuldig en komt er wederom achter dat ‘het afvallen’ gewoonweg niet voor je is weggelegd.

Het gaat daarnaast niet alleen om de hoeveelheid calorieën, maar ook om wat je eet. Het grote verschil tussen vullen of voeden maakt of kraakt je afvaltraject. Veelal wanneer men snel wil afvallen en dus extreem weinig gaat eten, zijn de productkeuzes ook nog eens niet gezond.

2. Het woord dieet gebruiken

Ik neem het woord dieet liever niet in de mond. Het woord dieet suggereert namelijk dat het tijdelijk is en dat is meteen de grootste fout die je kan maken! Afvallen is namelijk altijd een lange termijn proces, tenzij je het prima vindt om binnen de kortste keren weer op je oude gewicht te zitten. Want wees nou eens eerlijk, niemand kan een dieet zijn hele leven lang volhouden. Waarom zou je er dan aan beginnen?

Een klein geschiedenislesje. Het woord dieet komt van het Griekse woord “diata” dat levenswijze betekent. Dat is natuurlijk niet voor niets!

3. Sociale gelegenheden zonder plan

Is het je ooit opgevallen dat bij sociale gelegenheden eten en drinken altijd een grote rol spelen? Dit zijn ook precies de momenten waarbij de kans groot is dat je je boekje te buiten gaat. Dit noemen ze ‘hoogrisicosituaties’, waarbij de kans op een terugval groot is. Wanneer je je op voorhand niet goed voorbereid op dergelijke moeilijke situaties, wordt de kans op een succesvol afvaltraject klein. Ter plekke een plan bedenken loopt negen van de tien keer fout af. Maak vooraf duidelijke afspraken met jezelf.

4. Het gewicht op de weegschaal is leidend

Helaas is afvallen geen lineair proces. Het kan zomaar eens zijn dat je de ene week veel afvalt en de volgende week weer helemaal niets. We laten helaas het gewicht op de weegschaal altijd leidend zijn, terwijl er lichamelijk te veel processen een rol spelen. Lees je voor een afvalproces goed in wat het gewicht op de weegschaal je precies vertelt. Het zou namelijk zonde zijn dat een weegmoment roet in het eten gooit van je tot dusver behaalde resultaat.

5. Onrealistische verwachtingen gezien het tijdsbestek

Je bent ook niet zomaar in een aantal weken tijd de nodige kilo’s aangekomen. Dit is een proces waarbij het er langzaam insluipt. Verwacht dus ook niet dat je zomaar even in een aantal weken veel kilo’s gaat verliezen. Onrealistische verwachtingen in een kort tijdsbestek komen helaas nog te vaak voor. Even ter informatie, gebruikelijk en gezond is het om in te zetten op 0.5kg gewichtsverlies per week. In uitzonderlijke gevallen (wanneer het lichaamsgewicht écht te hoog is) is 1.0kg het streven.

“Je bent ook niet zomaar binnen een aantal weken te zwaar geworden.”

Een quick fix bestaat helaas niet!
Wil jij nu voor eens en altijd afrekenen met de overtollige kilo’s en dat op een gezonde manier zonder terug te vallen? Ik help je graag!

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Afvallen

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *