fbpx

‘Maandag gaan we beginnen, dan gaat het roer echt om!’ of ‘Na dat feestje volgende week gaan we er samen tegenaan, het kan echt niet langer zo!’

Veelal denken we dat er een ideaal moment is om te beginnen met afvallen of gezonder eten. Het voelt vaak ook gewoon goed om het startmoment uit te stellen, maar dit is desastreus en ik ga je precies vertellen waarom.

Het uitstelmechanisme

Uitstelgedrag is een herkenbaar (onbewust) mechanisme, met als resultaat dat je op dit moment niks hoeft te veranderen en je situatie dus heel comfortabel blijft. Het probleem bij afvallen en gezonder eten is dat het in begin altijd wat oncomfortabel is. Toch maar weer even uitstellen dan?

Van uitstel komt afstel

Het bekende spreekwoord is ook hier van toepassing. Als je niet direct de eerste stap zet richting een gezonder voedingspatroon waarmee je afvalt, loop je het risico dat het nooit meer gebeurt. Elke keer wanneer de wens weer op komt zetten, word je herinnert aan al die eerdere mislukte pogingen. Hiermee daalt je vertrouwen in eigen kunnen stevig, grijp de koe eens bij de hoorns!

Het beste moment is

NU. Het zal je vast niet verbazen, maar het beste moment om te beginnen is vandaag! Zorg ervoor dat je vandaag al de eerste stap gaat zetten en laat niets aan het toeval over. Ga er dit keer voor de volle 100% voor! Schakel professionele hulp in om de kans van slagen te vergroten. Een afvalproces gaat met vallen en opstaan, een stok achter de deur is dan van onschatbare waarde.

“Het perfecte moment om af te vallen is nu! Dus wat wordt je volgende maaltijd?”

Bijkomend voordeel, wanneer je direct begint met afvallen compenseer je juist voor eventuele geplande uitjes! Eerlijk is eerlijk, er is altijd wel een reden te verzinnen om nu niet te beginnen. Het startmoment zal nooit perfect worden.

Een wens vraagt om een plan

Een gedegen plan is noodzakelijk om tot een gewenst streefgewicht te komen. Maak eerst het einddoel zo concreet en inzichtelijk mogelijk. Bedenk daarna met welke strategie je dit einddoel gaat bereiken. Maak vervolgens een planning waarin je stapsgewijs richting de gewenste situatie toewerkt. Dan rest alleen nog maar om daadwerkelijk in actie te komen en dagelijks de benodigde stappen te zetten. 

“Een doel zonder plan blijft slechts een wens.”

Is de pijn groot genoeg?

De vraag is natuurlijk of ‘de pijn’ wel groot genoeg is om het daadwerkelijk in beweging te komen en je verlangen te bereiken. Onlangs heb ik een uitgebreid artikel geschreven over het brandend verlangen, ook besteed ik hier tijdens mijn 12 weken programma uitgebreid aandacht aan.

Laat je afvalwens niet meer aan te wensen over. Het ideale moment om te beginnen is nu! Welke stap ga jij vandaag zetten?

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Afvallen

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *