fbpx

Je bent deze keer echt gemotiveerd om te werken aan een ander eetpatroon. Je wilde echter al vaker je eetpatroon aanpassen, maar toch is het tot op heden niet gelukt om af te vallen of gezonder te gaan eten. Hoe komt dit nu eigenlijk en waarom is veranderen zo moeilijk? Is het ‘echt’ willen dan geen garantie voor succes?

Waarschijnlijk ervaar je nu op een of andere manier hinder van je huidige eetpatroon. Je ervaart bijvoorbeeld al wat kleine gezondheidsproblemen of je kunt minder makkelijk leuke kleding kopen. Je besluit dat het roer om moet, je bent nu ‘echt’ gemotiveerd om aan de slag te gaan en om voortaan gezonder te gaan eten.

Het probleem is dat in het begin van een verandering bijna altijd eerst een achteruitgang plaatsvindt. Nadat je gezonder bent gaan eten wordt het helaas voor de meeste mensen eerst een stuk minder aangenaam. Als je daar niet goed op voorbereid bent, dan is de kans groot dat je terugvalt in je oude gewoontes. Je mist bijvoorbeeld al binnen twee weken de gezellige borrels en je bent ook nog eens bijna niks afgevallen.

Op lange termijn kun je enorm veel voordelen hebben van een gezond eetpatroon. Helaas heeft het vaak op korte termijn wat nadelen, omdat er veranderingen plaatsvinden die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt. Dit levert dus al snel een conflict op tussen je oude en nieuwe gedrag. Toch heeft het op lange termijn altijd zin om voor een verandering te kiezen! De voordelen van veranderen komen niet snel maar zijn daarna wel van lange duur, je gaat er in de toekomst veel plezier van ervaren. De voordelen van lekker eten zijn bijvoorbeeld vaak maar van korte duur. Het is eventjes heel lekker, maar daarna krijg je er soms al spijt van…

Hoe ga je om met de nadelen van een gedragsverandering?

Breng de voordelen en nadelen van zowel je huidige eetpatroon, als de verandering die je nastreeft duidelijk in kaart. Maak simpel gezegd de balans voor jezelf op. Probeer de volgende vragen te beantwoorden:
– Wat levert jouw huidige eetpatroon je in positieve zin op?
– Wat zijn de nadelige gevolgen van je huidige eetpatroon?

Maak een afweging, wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen? Een verandering is dan gewenst en dus is er reden tot actie! Maar welke problemen ga je tegenkomen als je je eetpatroon gaat veranderen? Ook al ben je gemotiveerd genoeg, je zal vast en zeker tegen wat problemen gaan aanlopen. Bij elke verandering komen nou eenmaal problemen om de hoek kijken, maar zorg dat je erop voorbereid bent. Onthoud dat de nadelen van veranderen tijdelijk zijn, maar de nadelen van een ongezond eetpatroon zijn blijvend. Bedenk juist wat een verandering je allemaal op kan leveren?

Als het makkelijk was om gezond te eten, zou iedereen dat wel doen.”

Hulp nodig om voor eens en altijd af te rekenen met je huidige gewicht? Ik help je graag!

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *