fbpx

‘Op 1 januari gaan we beginnen met afvallen, dan gaat het roer echt om! Het kan namelijk echt niet langer zo!’

Het lijkt veelal de ideale datum om te starten met afvallen maar is het uitstellen nu ook zo verstandig? 

Van uitstel komt afstel. Het bekende spreekwoord is ook bij afvallen van toepassing. Als je niet direct de eerste stap zet richting een gezonder voedingspatroon waarmee je afvalt, loop je het risico dat het nooit meer gebeurt. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? En hoe zorg je ervoor dat uitstelgedag geen kans meer heeft?

“Laat je afvalwens niet meer aan te wensen over.”

Basisvereisten

Laten we vooropstellen dat het noodzakelijk is om ‘afvallen en gezonder eten’ ook de aandacht te geven die het verdient. Wanneer de randvoorwaarden niet juist zijn en het dus geen prioriteit krijgt, zal je altijd zien dat het gewenste resultaat uitblijft. Heb je bovengemiddeld veel stress van die tegenzittende verbouwing? Heb je net twee weken geleden te horen gekregen dat je contract niet wordt verlengd? Natuurlijk wil ik vooropstellen dat afvallen en gezonder eten een positieve uitwerking heeft op de rest van je leven. Maar wanneer andere zaken in het leven prioriteit krijgen, is het zaak eerst hier oplossingen voor te vinden.

“Het is nu niet het juiste moment, wanneer dan wel?”

Het uitstelmechanisme

Uitstelgedrag is een herkenbaar (onbewust) mechanisme, met als resultaat dat je op dit moment niks hoeft te veranderen en je situatie dus heel comfortabel blijft. Het probleem bij afvallen en gezonder eten is dat het in begin altijd wat oncomfortabel is. Toch maar weer even uitstellen dan?

Is ‘de pijn’ groot genoeg?

De vraag is natuurlijk of ‘de pijn’ wel groot genoeg is om het daadwerkelijk in beweging te komen en je verlangen te bereiken. Onlangs heb ik een uitgebreid artikel geschreven over het brandend verlangen, ook besteed ik hier tijdens mijn 12 weken programma uitgebreid aandacht aan.

Welke angst ligt eraan ten grondslag?

Daarnaast is het interessant om te kijken wat er nu echt diep onder ligt. Een mooi gezegde is; korte termijn fijn is lange termijn pijn. Laten we eens inzoomen op het tegenovergestelde; korte termijn pijn is lange termijn fijn. 

Je stelt het afvallen en gezonder eten uit om de angst voor confronterende emoties. Uitstellen levert geen voordelen op maar het kan wel iets voorkomen, denk hierbij aan de angst om wederom te falen, angst voor frustratie, angst voor kritiek, angst voor onzekerheid of de angst voor succes. Ga eens diep graven welke angsten er bij jou aan ten grondslag liggen? Om welke redenen blijf jij het afvallen en gezonder eten keer op keer uitstellen?

De oplossing

Geef uitstelgedag geen kans! Achterhaal waarom je uitstelt en bepaal de eerstvolgende actie. Wachten op het juiste moment is veelal wachten op een bus die nooit komt. Eerlijk is eerlijk, er is altijd wel een reden te verzinnen om nu niet te beginnen. Het startmoment zal nooit perfect worden.

Zorg ervoor dat je vandaag al de eerste stap gaat zetten en laat niets aan het toeval over. Ga er dit keer voor de volle 100% voor! Schakel professionele hulp in om de kans van slagen te vergroten. Een afvalproces gaat met vallen en opstaan, een stok achter de deur is dan van onschatbare waarde.

“Het perfecte moment om af te vallen is nu! Dus wat wordt je volgende maaltijd?”

Wil je nu echt een keer blijvend van die overtollige kilo’s af?
Met mijn hulp en kennis kan ik jouw leven voor eens en voor altijd veranderen. Zullen we er samen voor gaan?

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Afvallen

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *