fbpx

Samen bereik je meer dan alleen! Een bekende uitspraak, maar ook bij afvallen gaat deze vlieger op. Om de kans op succes tijdens een veranderproces te vergroten is het goed om een stok achter de deur te hebben. Dit kan in de vorm van je partner, vriend(in) of professional.

Tijdens een afvaltraject gaan er hoe dan ook moeilijkheden op je pad komen. Het is fijn om een proces van vallen en opstaan samen te doorlopen om er uiteindelijk sterker van te worden.

“Samen sta je sterker.”

Het proces begint intern

Om een bepaald streefgewicht te bereiken is een brandend verlangen noodzakelijk, dit staat ook wel bekend als de intrinsieke motivatie. De lange termijn gevolgen van het ‘niet in beweging’ komen moeten glashelder zijn. Sterker nog deze moeten écht pijn doen, waardoor men letterlijk en figuurlijk in beweging komt. Waarom wil je nu precies gewicht verliezen? Ga op zoek naar wat jou diep van binnen motiveert om je eetgedrag te willen veranderen. Dit is het startpunt. Vervolgens ga je kijken naar de externe factoren.

Je omgeving speelt een grote rol

Je omgeving kan gezond eetgedrag stimuleren of juist belemmeren, helaas is vaak het laatste het geval. Het is belangrijk om te bedenken welke invloeden je huidige omgeving op jou als persoon heeft. Word je gestimuleerd of zijn er veel beperkende factoren aanwezig die jou tegenhouden om je streefgewicht te bereiken?

“Je wordt het gemiddelde van de vijf mensen om je heen.”

Maak je wens kenbaar

Er komt een spannende tijd aan, want je gaat iets nieuws doen wat buiten je comfortzone ligt. Je gaat op een andere manier eten om blijvend af te vallen. Deze verandering kan knap lastig zijn en op het begin voel je je er totaal niet comfortabel bij.

Om je kans van slagen te vergroten is het slim om steun te zoeken en je wens kenbaar te maken. Vertel in je directe omgeving precies wat je gevoel is over de huidige situatie, wat je wilt veranderen en wat je doelstelling is.

Beoordeel de reacties

Wanneer we willen afvallen is het daarom essentieel om onze omgeving te beoordelen op positiviteit en negativiteit of eventueel neutraliteit. Het zal je vast niet verbazen dat jij het meeste resultaat zal bereiken wanneer je gelijkgestemden om je heen hebt die je uitdagen en aanmoedigen om jezelf op voedingsgebied te verbeteren. Omarm positievelingen, weer negatievelingen en vorm neutralen personen om door duidelijk te vertellen waarom dit zo belangrijk voor je is!

De kracht van het samen doen

Je sociale omgeving heeft zoveel invloed op je uiteindelijke resultaat dat ik aanbeveel om een afvalproces samen met je partner of vriend(in) te doen! Deze buddy fungeert als de stok achter de deur!

“Samen is altijd makkelijker dan alleen.”

Is er niemand in je directe omgeving om dit veranderproces samen te doorlopen, vraag dan hulp aan mensen waarvan je zeker weet dat ze je zullen steunen. Ze houden dan rekening met je en zullen je stimuleren om door te gaan en tegenslagen te overwinnen. Creëer een omgeving die garant staat voor een grote kans van slagen. Deze sociale ondersteuning zal je helpen tijdens je veranderproces.

Een professionele stok achter de deur

Lukt het je maar niet om zelf je afvaldoel te behalen? Neem dan een professional in handen! Waarom? De welbekende en krachtige uitspraak van ‘een stok achter de deur hebben’ is hier van toepassing. Wanneer jij verantwoording aan een professional moet afleggen kom je niet met slappe excuses over de brug, maar wil jij daadwerkelijk laten zien uit welk hout je bent gesneden!

Wil jij het 12 weken afvalprogramma graag samen met je partner of vriend(in) doorlopen om het succes te vergroten? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

“Creëer een omgeving die garant staat voor een grote kans van slagen.”

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Diëtist

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *