fbpx

Stel je eens voor dat je bij elke beslissing gedurende de dag afwegingen moet gaan maken aan de hand van rationele argumenten. Een ding kan ik je verzekeren, dan ben je aan het einde van de dag opgebrand! Maar wat kun je dan wel doen om je doelstelling te bereiken en te behouden? Hoe zet je wilskracht op de juiste momenten in? Afvallen is een kunst op zich, maar de online diëtist helpt je maar al te graag!

Het vraagt veel mentale inspanning om constant weerstand te bieden aan verleidingen uit de omgeving. We leven immers in een dikmakende omgeving waar ongezond voedsel overal voor het grijpen ligt. Hiervoor is veel zelfcontrole nodig en daar komt wilskracht om de hoek kijken. Wilskracht is voor een korte tijd wel op te brengen, maar als we continu worden blootgesteld aan ongezonde verleidingen kan dit leiden tot wilsuitputting. Je raadt het natuurlijk al, uiteindelijk ga je voor de bijl!

Wilskracht is net een spier

Het goede nieuws is dat er ook een manier is om wilskracht te ontwikkelen. Wilskracht is net een spier die je kunt trainen, zodat hij sterker wordt. Je kunt dus meer zelfdiscipline en doorzettingsvermogen ontwikkelen! Ik hoor je al denken, maar hoe pak ik dit aan? Zoals je met elke vorm van training doet, ga je ook hierbij stap voor stap te werk. Begin rustig aan, bouw langzaam op, probeer niet te veel tegelijk aan te pakken en stel realistische doelen.

“Bij welke situaties of plekken merk je dat je wilskracht niet sterk genoeg is?”

Maak het jezelf dus makkelijk!

Creëer binnenshuis een gezonde voedselomgeving om niet of nauwelijks een beroep te doen op je wilskracht. Dit is echt cruciaal om je afval doelstelling te behalen! Gelukkig komt er ook buitenshuis steeds meer aandacht omtrent het onderwerp ‘gezonde voeding’. Ongezonde keuzes zullen alleen nooit verdwijnen, het is dus zaak om je wilskracht voor buiten de deur te bewaren.

“Wat kun je specifiek aan een situatie of plek veranderen zodat het minder wilskracht vergt?”

Richt je keuken en voorraadkast opnieuw in

Bedenk je goed dat wat je in huis haalt, uiteindelijk gegeten wordt! Doorloop onderstaande vragen en richt je keuken en voorraadkast opnieuw in. Creëer een gezonde omgeving en maak ongezonde keuzes onmogelijk, waardoor je wilskracht bespaart voor momenten dat je het daadwerkelijk nodig hebt.

Wat voor ongezond eten heb je allemaal in huis? Verstop ongezond eten, of beter nog haal ze niet eens in huis! Geef het ongezond voedsel wat je nog in huis hebt gewoon lekker weg. De kans is groot dat de buren er heel blij mee zijn. Heb je daarnaast genoeg gezond eten in huis? Maak een boodschappenlijst en kijk wat je op wekelijkse basis nodig hebt. Een open deur, maar bewaar gezond eten op plekken waar je makkelijk bij kunt en zet bijvoorbeeld fruit in het zicht.

Wat je in huis haalt, wordt uiteindelijk gegeten.”

Laad je wilskracht op

Zie wilskracht als een batterij die tijdig opgeladen dient te worden. Door factoren als onvoldoende slaap, weinig beweging, stress en negatieve emoties raakt de batterij leeg. Heb je bijvoorbeeld slecht geslapen en een drukke werkdag achter de rug, dan kan je aan het eind van de dag niet meer op veel wilskracht rekenen. Op welk gebied ligt voor jou de grootste wilskracht winst te behalen? En wat ga jij specifiek doen om dit gebied te verbeteren?

Iedereen kan afvallen, maar meer dan 95% kan dit niet volhouden. Zoals je hierboven al leest zijn er vele onderwerpen van invloed op het lange termijn succes. Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik cliënten voor een periode van minimaal 12 weken begeleid. Mijn antwoord is simpel. Voor een blijvend afvalresultaat is het noodzakelijk om vele onderwerpen de revue te laten passeren en echt de diepte in te duiken.

Ga jij je brandende verlangen om de nodige kilo’s te verliezen eindelijk eens gehoor geven? Ik help je graag met het bewerkstelligen van een blijvende gedragsverandering.

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *