fbpx

Je kent het wel, onder het eten ben je aan het whatsappen of even je Facebook aan het checken. Door het groeiend aantal afleidingen in onze maatschappij is het steeds lastiger geworden om met aandacht te eten.

We eten en leven te gehaast

Pff een drukke dag op het werk, ik heb eigenlijk geen tijd om te eten hoor. Je propt vervolgens snel wat boterhammen naar binnen en gaat weer snel verder. Je komt thuis en voelt je uitgeput, je ploft op de bank en eet voor de televisie je avondmaaltijd op. Je hebt eigenlijk niet eens het idee dat je die dag gegeten hebt, herkenbaar he?!

Waarom een probleem?

Uit de onderzoeken komt naar voren dat afleiding tijdens het eten ervoor zorgt dat mensen meer en sneller eten. Daarnaast onthoud je minder goed hoeveel er gegeten is en worden de lichamelijke verzadigingstekenen niet ervaren.

Eet met aandacht

Voeding is in de eerste plaats natuurlijk bedoeld om het lichaam te voeden. In de tweede plaats is voeding ook bedoeld om van te genieten, dit vraagt onze volle aandacht! Echter vergeten we dit vaak door de vele afleidingen, sociale omstandigheden of emotionele kwesties.

Probeer voor ieder eetmoment rustig de tijd te nemen, waarop je je volledig op het eten kan concentreren. Geniet van je eten en van de mensen met wie je aan tafel zit. Door te eten met aandacht wordt de verzadiging en de herinnering aan je maaltijd versterkt, waardoor je later minder zult eten. 

Eet bewust

Eet daarnaast ook bewust door iedere hap goed te proeven. Leer weer om meer te genieten tijdens het eten en je zintuigen overduidelijk te gebruiken. Bij mindful eten ben je bezig met het nu. Wat zie je, wat ruik je, wat proef je en hoe voedt het je? Door mindful te eten geef je voeding weer de aandacht die het verdient. Geniet intenser, eet rustiger, kauw goed, eet minder en proef meer.

Tijdens het 12 weken afvalprogramma gaan we ook inzoomen op hoe jij nu écht eet? De kans is namelijk groot dat je daar eigenlijk nog nooit over hebt nagedacht! Herken het verschil weer tussen voeden en proeven en vullen en proppen.

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *