fbpx

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met tegenslagen, het hoort er nou eenmaal bij in het leven. Als het leven even tegenzit is het belangrijk dat je jezelf behandelt net zoals je een goede vriend in dezelfde situatie zou behandelen. Denk hierbij aan dezelfde vriendelijkheid, zorg en steun. Ik ga je leren om beter met tegenslagen om te gaan. Het belangrijkste is vertrouwen in eigen kunnen, wat er ook langskomt op je levenspad, je kunt het aan!

Zelfcompassie

Veelal zijn we te hard en kritisch voor onszelf, falen is geen optie en er is geen ruimte voor tegenslagen. Het is makkelijk om de innerlijke vijand in plaats van de innerlijke vriend te spelen. ‘Het is weer mijn eigen schuld geweest!’ Door zelfcompassie kunnen we veerkrachtiger zijn in moeilijke tijden.

Zelfcompassie bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste (self-kindness), ben vriendelijk en mild voor jezelf wanneer je lijdt, faalt of je tekortschiet. Dompel jezelf niet onder in zelfkritiek maar accepteer het vriendelijk. Fouten maken is onderdeel van het leerproces. Ten tweede (common humanity), besef je dat je niet de enigste bent die fouten maakt. Alle mensen lijden weleens in plaats van ‘dit kan ook alleen mij weer overkomen’. Menselijk betekent ook dat je kwetsbaar en onvolmaakt bent, niemand is perfect. Ten derde (mindfulness) is het accepteren van gevoelens zonder je erdoor te laten meeslepen. Bekijk negatieve gevoelens en gedachten met openheid en helderheid. Bekijk zoals ze zijn, oordeel ze niet, onderdruk ze niet en maar overdrijf ze ook weer niet.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zelfcompassie leidt tot minder angst en somberheid en een groter gevoel van geluk en meer volharding bij het oplossen van tegenslagen.

Leer omgaan negatieve emoties (emotie eter)

Eet je vaak teveel als je negatieve emoties ervaart? Een emotionele eter heeft zich aangeleerd dat na het eten van zoet en vet voedsel, een beduidend beter gevoel ontstaat. Het gevoel is echter maar van zeer korte duur en voordat je het weet zit je in een negatieve spiraal. De oplossing (het eten) is dan een nieuw probleem geworden. Wat zijn alternatieve activiteiten die je kunt doen om je beter te voelen? Bel bijvoorbeeld een vriend of neem een heerlijk bad. Zoek afleiding, ga even wat anders doen. Iets waar je helemaal in op kan gaan, zodat je niet meer aan eten denkt! De drang om te eten is daarna waarschijnlijk al verdwenen.

Doorloop je echt een moeilijke periode? Probeer dan niet om af te vallen, maar om je huidige situatie te behouden en schakel op tijd professionele hulp in.

‘’Fouten maken is onderdeel van een leerproces. Dompel jezelf niet onder in zelfkritiek maar accepteer het vriendelijk.’’

Overtref jezelf!

Tegenslagen en negatieve emoties zorgen voor moeilijke momenten. Bedenk dat dit precies het moment is waarop je jezelf kan overtreffen! Laat je niet overheersen door tegenslagen. Bewijs jezelf dat je sterk en veerkrachtig bent. Hulp nodig bij het vallen en opstaan tijdens een afvalproces? Ik leer je precies hoe je met tegenslagen omgaat.

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *