fbpx

We zijn vaak te streng voor onszelf. We hebben een doel gesteld en deze moet kosten wat kost zo snel mogelijk behaald worden. Dit streven is natuurlijk niet slecht, maar dit creëert ook valkuilen. Wees daarom niet te streng voor jezelf, maar ga op zoek naar de juiste balans en beloon jezelf ook eens!

Te streng zijn (valkuil)

Je hebt een doel gesteld, bijvoorbeeld afvallen. De oogkleppen gaan op en je wil zo snel mogelijk het doel bereiken, kosten wat kost! De eerste paar dagen gaat het je gemakkelijk af. Je bent erg streng en verbied jezelf al dat lekkere eten. De eerste twee weken zijn voorbij en je drang naar ‘een keer’ wat lekkers eten nemen toe, maar je geeft absoluut niet toe. De volgende week eindigt het in een eetbui en je voelt je zo schuldig, waardoor je de draad daarna niet meteen oppakt. Drie weken hard werken, wordt binnen een paar dagen tenietgedaan.

“Het ‘alles of niets’ denken is een bekend fenomeen.”

Ik hoor je nu al denken, maar ik ga niet zomaar toegeven aan al die verleidingen… Natuurlijk niet, maar probeer op zoek te gaan naar een ideale balans, waardoor het op de lange termijn voor jou werkt en het dus succesvol wordt!

Beloon jezelf

Toevallig een doel behaald? Vergeet dan niet om je successen te vieren en beloon jezelf. We zijn vaak te streng voor onszelf, zeker tijdens een afvalproces. Het is daarom belangrijk om je successen tussentijds te vieren, dat werkt motiverend en stimulerend. Eten is zowel voedsel voor je lichaam als voor je geest, iets dat we beide nodig hebben. Is het bijvoorbeeld heel de week goed gegaan, beloon jezelf dan in het weekend. Je laat natuurlijk niet alle teugels vieren, maar geniet met mate. Kies een lekkere maaltijd, pak een keer een snack of een lekker tussendoortje. Dit vergroot op de lange termijn de kans op een succesvol resultaat!

Ga echt op zoek naar een balans die voor jou werkt

Zoals bij alles in het leven draait het bij voeding ook om balans. Die balans creëer je niet door structureel ongezonde keuzes te maken, maar die creëer je ook niet door juist obsessief gezonde keuzes te maken. Of jij een goed voedingspatroon hebt wordt dus niet bepaald door één keuze die je maakt. Nee, je bent goed bezig als er samenhang is tussen alle maaltijden bij elkaar. Waar het om draait is dat er een balans is tussen genieten en gezond eten, dat is wat ons als mens gelukkig en gezond maakt. Hanteer bijvoorbeeld de 80/20 regel.

Een jaar heeft 365 dagen

Probeer af en toe vooral te genieten en voel je de dag erna niet schuldig. Een jaar heeft 365 dagen en van alle dagen in het jaar zijn verreweg de meeste dagen gewone dagen. Je wordt niet zomaar dik van die ene dag, dat je toevallig iets meer eet dan dat je had gewild. Je wordt te dik als je de overige 364 dagen van het jaar te veel eet en te weinig beweegt. Als je zondigt geniet er dan juist vooral van en pak de draad daarna gewoon weer op.

Beloon successen! Laat natuurlijk niet alle teugels vieren, maar geniet met mate. Hulp nodig bij het vinden van de juiste balans?

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *