fbpx

Overtuigingen zijn een krachtig fenomeen. Wanneer jij op voorhand denkt dat afvallen niet gaat lukken, dan is de kans groot dat het ook niet gaat lukken! In de psychologie wordt dit ‘selffulfilling prophecy’ genoemd. Een voorspelling die (in)direct leidt tot het uitkomen daarvan.

Roep jij weleens: Afvallen zal mij nooit lukken? Helaas, dan sta je meteen al 3-0 achter. 

Benieuwd naar welke overtuigingen er bij jou een rol spelen en hoe je deze kan positief kan omvormen? Lees dan nu verder! 

Onbewuste overtuigingen (conditionering)

Veelal hebben we onbewuste overtuigingen die ervoor zorgen dat je situaties of uitdagingen niet aangaat. Dit kunnen negatieve overtuigingen zijn dat je bepaalde dingen niet kunt, zaken niet begrijpt of personen niet wilt spreken. Overtuigingen ontstaan in de jongere jaren of sluipen er stilletjes aan door de jaren heen in. Dit kan zijn door verhalen die je hoort, ervaringen die je meemaakt en personen waarmee je omgaat. Ze houden je simpelweg tegen om datgene te bereiken waar je diep van binnen naar verlangt. Iedereen heeft overtuigingen! De kunst is om hier inzicht in te krijgen waardoor ze niet meer tegen je werken.

“Saboteer jij jezelf om te bereiken wat je diep van binnen écht wilt?”

Jouw overtuiging bepaalt jouw uitkomst

Je wordt waar je diep van binnen écht van overtuigd bent. We moeten de kracht van jouw gedachten dus niet onderschatten! Hierbij geldt dat iedere overtuiging die je kiest, uiteindelijk waar wordt. Positieve overtuigingen kunnen ons dus daadwerkelijk helpen en verder brengen, terwijl negatieve overtuigingen ons in de weg zitten. Stel jezelf de kritische vraag: Wil je huidige negatieve overtuigingen bevestigd zien worden of wil je nieuwe positieve overtuigingen daadwerkelijk zien slagen?

“Een overtuiging is een veronderstelling dat iets écht waar is, jouw eigen werkelijkheid.”

Welke overtuigingen belemmeren het afvallen?

Veel mensen hebben last van negatieve overtuigingen. Het wordt problematisch als deze overtuigen je weerhouden van het bereiken van je streefgewicht. Waarschijnlijk heb je het niet eens door dat er ook negatieve overtuigingen bij jou spelen, je hebt ze immers al als waarheid aangenomen. Bepaalde overtuigingen zitten zo diep ingeworteld dat je bij een afvalpoging op voorhand al 3-0 achterstaat. Want waarom zou je nog je best gaan doen als het toch niet gaat lukken? Ook tijdens het werken aan een gezondere leefstijl kan het ervoor zorgen dat je sneller opgeeft en terugvalt in oude gewoontes en dan wordt wederom bevestigd wat je van tevoren al wist…

‘Ik denk niet dat ik het kan’
Een overtuiging waarmee je jezelf al onderuithaalt nog voordat je eraan begonnen bent. ‘Ik denk niet dat ik een gezonder voedingspatroon kan volhouden’, ‘elke dag sporten gaat toch niet lukken’, en ‘vroeger lukte het ook niet, dan gaat het nu al helemaal niet lukken.’ Wanneer jij op voorhand al zegt dat iets niet gaat lukken, zal de kans van slagen erg klein zijn.

‘Ik kan het niet’
Een overtuiging die gaat over je onvermogen. ‘Ik kan het niet’, ‘ik ben hier niet goed genoeg voor’, en ‘ik verdien het niet.’ Dit soort overtuigingen zijn destructief voor je zelfbeeld en dat komt je zelfvertrouwen niet ten goede.

‘Ik ben er niet voor gemaakt’
Een overtuiging die de controle over jezelf en de situatie buiten je eigen vermogen legt. ‘Het zit in mijn genen om snel aan te komen’, ‘sporten is gewoon niet voor mij gemaakt’ en ‘ik kan er niks aan doen dat ik overgewicht heb.’ Op voorhand ga je ervan uit dat je er zelf geen invloed op hebt dat je te zwaar bent, het zit nou eenmaal in de familie.

“Hoe zou het gaan wanneer jij de krachtige overtuiging hebt dat je daadwerkelijk kunt afvallen?”

Overtuigingen positief omvormen

Hoe komt succes tot stand? Wanneer je iets wil bereiken in het leven moet je vastberaden zijn en bereid zijn om offers te maken. In basis moet je zo overtuigd zijn dat je ook daadwerkelijk datgene kunt bereiken, voordat je gaat plannen en ernaar gaat handelen. Hiervoor dien je negatieve overtuigingen om te vormen naar nieuwe positieve overtuigingen, ook wel positieve affirmatie genoemd.

Huidige negatieve overtuigingen kan je niet veranderen zolang je niet aan jezelf bewijst dat je het bij het verkeerde eind had. Onderneem actie en bewijs jezelf dat je het wel kan. Bedenk nieuwe positieve overtuigingen welke een positief afvalresultaat en jouw eigen kunde ondersteunen. Zie afvallen als lange termijn proces waarbij vele kleine stappen en groot resultaat bewerkstelligen. Bewijs jezelf met kleine successen dat jij het wel kunt! Geef absoluut niet op, de aanhouder wint en je zelfvertrouwen groeit met de tijd.

Positieve affirmaties inzetten

Negatieve overtuigingen verdwijnen helaas niet zomaar. Hiervoor is de kracht van herhaling nodig om nieuwe positieve overtuigingen daadwerkelijk je eigen te maken. Zet hiervoor positieve affirmaties in, zoals ‘het lukt mij om af te vallen’, ‘ik voel me sterk’ of ‘ik verdien het om slanker en fitter te zijn.’ Spreek ze met volle overtuiging naar jezelf uit en blijf dit dagelijks herhalen!

“Mensen met zelfvertrouwen sporen negatieve overtuigingen op en veranderen deze.”

Hulp nodig?

Uiteindelijk wil je naar een situatie toe waarbij je negatieve overtuigingen direct herkent en ze positief kan omvormen. Tijdens de start van ons 12 weken programma gaan we uitgebreid inzoomen op jouw overtuigingen en pakken we ze gericht aan, zodat jouw afvalwens daadwerkelijk in vervulling gaat.

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *