fbpx

Er komt een spannende tijd aan, want je gaat iets nieuws doen wat buiten je comfortzone ligt. Je gaat op een andere manier eten om blijvend af te vallen. Een verandering kan knap lastig zijn, om je kans van slagen te vergroten is het slim om steun te zoeken. Het is dan goed om je goede voornemens gelijk in je omgeving aan te kondigen. Vertel precies wat je gevoel is over de huidige situatie, wat je wilt veranderen en wat je doelstelling is. Als online diëtist ga ik je precies vertellen hoe je dit kan aanpakken.

Stap 1: de waarom

Vind jouw eigen intrinsieke motivatie. Waarschijnlijk ervaar je nu op een of andere manier hinder van je huidige eetpatroon. Je ervaart bijvoorbeeld al wat kleine gezondheidsproblemen of je kunt minder makkelijk leuke kleding kopen. Je besluit dat het roer om moet, je bent nu écht gemotiveerd om aan de slag te gaan en om voortaan gezonder te gaan eten.

Ga hierbij wel echt op zoek naar wat jou motiveert om je gedrag te willen veranderen. Je moet er zelf echt klaar voor zijn en je moet niet afvallen omdat je omgeving dat toevallig van jou vraagt. De echte onderliggende reden moet dus boven komen drijven.

Stap 2: vertel jouw omgeving precies wat je wilt bereiken 

Je zit bijvoorbeeld niet lekker in je vel en daar wil je iets aan veranderen. Voor je directe omgeving is jouw verandering namelijk voor hen ook een soort verandering. Je gaat tijdens dit proces andere keuzes maken en daar moeten zij dus ook rekening mee houden. Vertel je naasten dus goed wat je wilt gaan doen, zo weet iedereen wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat aanpakken.

Bespreek deze drie onderwerpen
1. Vertel precies wat je gevoel is over de huidige situatie (open jezelf)
2. Wat je wilt veranderen en waarom je dat wilt (de onderliggende reden)
3. Wat je doelstelling is (maak deze SMART)

Stap 3: zoek steun 

Je sociale omgeving heeft veel invloed op je uiteindelijke resultaat. Vraag hulp aan die mensen waarvan je zeker weet dat ze je zullen steunen. Ze houden rekening met je en zullen je stimuleren om door te gaan en tegenslagen te overwinnen. Creëer een omgeving die garant staat voor een grote kans van slagen. Deze sociale ondersteuning zal je helpen tijdens je veranderproces. Ook dient het tevens als een stok achter de deur, je hebt immers je doelstelling gedeeld. Maak het wederom concreet, dus welke persoon is je steun en toeverlaat?

Wil jij alles te weten komen over een succesvol afvaltraject met blijvend resultaat? Ik ondersteun je graag!

‘’Samen is makkelijker dan alleen.’’ ― Sander Kluijtmans

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *